Brussels for Europe. Masterclasses voor Europese ambtenaren over Brussel

Eric Corijn
eric.corijn@vub.ac.be
alumnireünie

We nodigen u van harte uit op de alumnireünie en slotceremonie van de 10e editie masterclasses Brussels for Europe deze donderdag in het Brusselse Stadhuis. In deze opleiding krijgen Europese ambtenaren een grondig inzicht in Brussel. Op die manier kunnen ook de Europese Instellingen zich beter inzetten voor de uitbouw van de hoofdstad van Europa. Naar aanleiding van dit evenement lanceren wij ook het boek The Brussels Reader

Om Europa uit te bouwen, moet haar hoofdstad dat project ook uitdragen. Dat was het uitgangspunt achter de Masterclasses Brussels for Europe. Want een hoofdstad is niet enkel de plaats van de instellingen, het is ook de plaats van het imaginaire en het symbolische. Een Europese hoofdstad betekent ook een Europese universiteit, Europese musea, artistieke evenementen en festivals of andere grote mobiliserende projecten. Een échte Europese hoofdstad worden moet een integraal onderdeel worden van het Brusselse stadsproject. En in dat project moeten "Eurocraten" ook meer Brusselse burgers worden.

Met dit idee in het achterhoofd ontwikkelt Professor Eric Corijn met de Vrije Universiteit Brussel, de Université libre de Bruxelles en achteraf ook met de Brussels-Europe Liaison Office vanaf 2005 de Masterclasses over Brussel voor Europese ambtenaren. Het idee wordt verspreid in verschillende Europese instellingen en uiteindelijk opgepikt door de European School of Administration, de instelling die instaat voor de trainings van EU personeel. In de herfst van 2008 gaat de eerste lessenreeks van start voor een dertigtal geselectionneerde hogere ambtenaren die al een tijd in Brussel verblijven. De Masterclasses bestaan uit elf modules met lezingen van de grootste Brusselexperts, bezoeken aan instellingen en cultuurhuizen en stadswandelingen, gespreid over drie maanden. De lessenreeksen gaan afwisselend in het Engels of in het Frans door.

Het project is van bij de start een succes. Vier jaar en tien edities later zijn 300 Europese ambtenaren echte Brusselkenners en enthousiastelingen geworden. Ze begrijpen nu hoe nauw hun werk verbonden is met de uitbouw van de stad. Er is ook een alumninetwerk ontstaan. Naar aanleiding van de slotsessie van deze tiende editie wordt een academische zitting georganiseerd in het Brusselse stadhuis op 26 september om 19u30.

Prof. Philippe Van Parijs komt op de academische sessie spreken over "waarom de Europese instellingen Brussel nooit zullen verlaten...".

Voor de gelegenheid werden de lessen gebundeld in een boek van 400 bladzijden: The Brussels Reader. In 18 hoofdstukken wordt de stad uiteengezet door auteurs als Eric Corijn, Christian Vandermotten, Claire Billen, Roel Jacobs, Caroline Van Wynsberghe, Christian Kesteloot, Joachim Declerck, Andrea Rea, Philippe Van Parijs en anderen. The Brussels Reader wordt uitgegeven bij VUBPRESS in de reeks Stadsschriften. Het is meteen de eerste Engelstalige reader die een grondig inzicht geeft in de Brusselse stedelijke dynamieken.

Indien u ons kunt laten weten of u aanwezig kunt zijn (jessica.van.de.ven@vub.ac.be), kunnen wij u alvast een exemplaar van het boek reserveren. Le Brussels Reader zal vanaf 26 september beschikbaar zijn in de boekhandel of via: www.aspeditions.be voor de prijs van € 29,95, ISBN: 9789057181764, 400 pagina’s.

Eric Corijn
eacorijn@vub.ac.be