Casparo: A comic opera in three acts

woensdag, 15 mei, 2013 - 19:30
Théâtre Molière
Square du Bastion 3, 1000 Brussel
Artificial Intelligence Lab VUB
Alumni-event

Dit jaar viert het Artificial Intelligence Laboratorium van de VUB zijn 30-jarig bestaan en naar aanleiding van dit gebeuren nodigen zij de alumni Computerwetenschappen graag uit op de Belgische première van een komische opera over een humanoïde robot geschreven door Prof. dr. Luc Steels (muziek) en Oscar Vilarroya (libretto) en uitgevoerd door het Leuvense orkest 't Muziek Frascati en solisten.

De opera gaat over een zeer hedendaags thema, dat onder meer in de reeks "Real Humans", momenteel te zien op Arte, ook centraal staat: Wat zou er gebeuren als er echte mensachtige robots (hubots) in onze dagelijkse wereld komen? En wat als deze hubots meer en meer autonoom worden? Is het mogelijk dat robots in een soort van technologische singulariteit krachtiger worden dan mensen - zoals de Amerikaanse futuroloog Ray Kurzweil voorziet voor 2040?

Kort inhoud

De opera draait rond Casparo, een mensachtige robot die door Graziano gekocht werd om huishoudelijke taken zoals koken uit te voeren en daarmee rijk te worden, tegen de zin van zijn vrouw Rosalinda. Maar naargelang de opera vordert wordt Casparo meer en meer zelfstandig, tot Graziano via een directe breintransfer de robot probeert onder zijn controle te krijgen. De afloop is op zijn minst verrassend te noemen en de singulariteit verloopt wellicht niet zoals wij mensen het ons hadden voorgesteld.

Casparo is een komische opera, vol verwijzingen naar wat er gebeurt in het onderzoek naar Artificiële Intelligentie vandaag de dag. De robot is uitgerust met sensoren en software die ook in echte robots gebruikt worden, en alleen al daarom fascinerend. In tegenstelling tot de elektronische computermuziek die men zou kunnen verwachten voor dit onderwerp, heeft Luc Steels gekozen om een pastiche te maken van de barok opera's van rond 1700, dit wil zeggen in de stijl van Haendel en Vivaldi, zodat het wervelend verhaal ondersteund wordt met zeer toegankelijke expressieve muziek. De dialoog is in het Italiaans met Engelse ondertitels.

• 19u30: Deuren open
  • 20u30: Opera "Casparo"
  • 21u30: Bar

Praktische informatie

De opera gaat door in Théâtre Molière in Brussel, Galerie de la Porte de Namur, Square du Bastion 3, 1050 Brussel.

Er zijn echter maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en deze worden toegekend op een "first come, first served"-basis. Reserveer alvast je plaats!

Reservatie:

Ben je alumnus Computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel? Reserveer alvast je plaats!