Do the plankathon: loop mee voor minder CO2 - Home

Brussel
Alumnirelaties VUB

Draag bij in de strijd tegen C02, do the plankathon

De plankathon? Dat is de VUB op de Brussels marathon en half marathon. En zoals altijd loopt de VUB mee. Deze keer steunen we een onderzoeksproject dat vitaal onderzoek doet in de strijd tegen klimaatveranderingen.

Loop mee voor minder C02.

Plankton neutraliseert CO2. Veel meer dan biomassa aan land. Dat is gebleken uit studies van o.a. de onderzoeksgroep Analytische en Milieuchemie (ANCH) onder leiding van prof. Baeyens.

Een spectaculaire bevinding.

Een verdubbeling van de fytoplankton biomassa door een soort bemesting van de oceanen zou de huidige CO2 uitstoot ongeveer neutraliseren. Daarvoor moet wel eerst in kaart worden gebracht welke voedingsstoffen voor plankton ontbreken. En waar zich in de oceanen gebieden met hoge, normale en kleine productiviteit bevinden.

De Seaglider. Onmisbaar voor het onderzoek.

Om hun onderzoek mogelijk te maken ontwikkelde de onderzoeksgroep revolutionaire meetapparatuur. Deze meetinstrumenten kunnen echter niet autonoom functioneren. Ze moeten geïnstalleerd worden op een Seaglider: een oceaanrobot, aangestuurd door een GPS-signaal, die voor lange tijd autonoom onderzoek uitvoert.

5.000 euro voor de aankoop van de Seaglider.

Het doel is om €5.000 in te zamelen om de aankoop van de seaglider en daarmee het baanbrekend klimaatonderzoek een stap verder te helpen! Ontdek wat jij kan doen!

loop mee
Loop mee met de VUB op zondag 6 oktober 2013

Schrijf je nu in →

We rekenen opnieuw op jullie om massaal deel te nemen aan één van de 3 loopafstanden (42km, 21km & 4km) van deze geweldige stadsloop! Ook de kids kunnen dit jaar weer meelopen (1km). Ontdek hoe je je optimaal kan voorbereiden.

Draag bij in de strijd tegen CO2, do the plankathon!

Zoals steeds is lopen in de kleuren van de VUB meer dan alleen maar een sportieve prestatie. Met onze deelname steunen we een onderzoeksproject dat vitaal onderzoek doet in de strijd tegen klimaatveranderingen.

Studies van o.a. de onderzoeksgroep Analytische en Milieuchemie (ANCH) onder leiding van prof. Baeyens wezen uit dat plankton CO2 neutraliseert - veel meer dan biomassa aan land. Een verdubbeling van de fytoplankton biomassa door een soort bemesting van de oceanen zou de huidige CO2 uitstoot ongeveer neutraliseren. Daarvoor is het belangrijk in kaart te brengen welke voedinsstoffen voor plankton ontbreken en waar zich in de oceanen gebieden met hoge, normale en kleine productiviteit bevinden.

Om hun onderzoek mogelijk te maken ontwikkelde de onderzoeksgroep revolutionaire meetapparatuur. Deze meetinstrumenten kunnen echter niet autonoom functioneren. Ze moeten geïnstalleerd worden op een Seaglider: een oceaanrobot, aangestuurd door een GPS-signaal, die voor lange tijd autonoom onderzoek uitvoert.

Het doel is om €5.000 in te zamelen om de aankoop van de seaglider en daarmee het baanbrekend klimaatonderzoek een stap verder te helpen!

"Do the Plankathon": loop mee, doe een gift en draag zo je steentje bij aan de strijd tegen CO2! Om je eigen gift "wat meer kracht bij te zetten" kan je je daar bovenop ook laten sponsoren door vrienden, familie en collega’s of een leuke activiteit organiseren. Ale giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar én er zijn tal van prijzen te winnen

seaglider
Steun de aankoop van de Seaglider

Draag je steentje bij →

What’s in it for you?

Iedereen die aan de start verschijnt, krijgt een exclusief VUB Plankathon T-shirt. Bovendien trakteren we bij aankomst op de Grote Markt alle deelnemers op een drankje en een versnapering ! Maar er is meer:

• De VUB-er die het meeste geld inzamelt én diegene die dat op de meest creatieve manier doet wint een mooie prijs

• Overtuig je 3 vrienden om ook mee te lopen? Dan krijg je een VUB-sweater

• De studentenvereniging die het meeste aantal lopers aan de finish van de halve marathon brengt trakteren we op 1 vat voor een activiteit naar keuze
  • Dit jaar trakteren we ook de studentenverenigingen die het meeste geld kunnen inzamelen! Lees meer

Schrijf je in!

De online inschrijvingen voor deelname aan de Brussels Marathon & Half Marathon zijn afgesloten. Inschrijven kan enkel nog op dinsdag 24/09 tussen 11u en 15u op de informatiemarkt (campus Etterbeek).

Wil je wel nog je steentje bijdragen? Dan kan je nog tot vrijdag 4 oktober registreren via het formulier hieronder.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.

Do the plankathon!

Loop mee met Professor Baeyens van de onderzoeksgroep ANCH en vele anderen:

Schrijf je in!

Draag bij voor minder CO2!

Je kiest zelf een zee of oceaan die je symbolisch wilt laten ‘bebossen’ met plankton. Hoe meer plankton, hoe meer CO2 jouw favoriete zee kan opslaan.

Kaspische zee 15€
Zwarte zee 25€
Noordzee 40€
Middellandse zee 60€
Antarctische oceaan 80€
Indische oceaan 120€
Atlantische oceaan 160€
Stille oceaan 200€

Laat je vrienden en familie je sponsoren of organiseer een originele activiteit en wie weet sleep jij een mooie prijs in de wacht!