logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Homo Universalis

woensdag, 20 maart, 2013 - 18:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Aula Q
B
Debat

Hadden onze Verlichte voorouders het gelijk aan hun kant in hun pleidooi voor een Homo Universalis? Over deze vraag buigen Guido Van Heeswijck (filosoof, UA) en Ludo Abicht (publicist), Gerlinda Swillen (publiciste) en Bart Raymaekers (Hoogleraar Hoger Instituur wijbegeerte KUL) zich onder de kundige gespreksleiding van Luc Devoldere (Ons Erfdeel).

Homo Universalis, de wetende mens, de mens met brede belangstelling die alles wil doorgronden en van zoveel mogelijk zaken op de hoogte is. De Homo Universalis was een ideaaltype uit de Verlichting, maar is dergelijk ideaal nog lange houdbaar. De wetenschap evolueert, groeit, wordt alsmaar complexer. Wie leert en onderzoekt weet dat hij weinig weet.

Elke oplossing creëert nieuwe vragen. Wie vandaag meewil in zijn wetenschappelijk domein moet zich specialiseren. Er is geen tijd meer om over het muurtje in het ander domein van een collega te kijken. Maar moet er dan niemand meer zijn die wel over het muurtje kan kijken? Die verbanden kan leggen, synergiën stimuleren. Die voldoende kennis beschikt over uiteenlopende zaken om in een multidisciplinair team overeind te blijven?

Want zijn de maatschappelijke problemen en uitdagingen niet zodanig complex dat ze niet door vakidioten kunnen opgelost worden? Ofwel: hadden onze Verlichte voorouders gelijk met hun pleidooi voor een Homo Universalis?

Voor de studenten Zedenleer is er een voor- en namiddagprogramma voorzien. Meer info op www.wvdv.be of www.hujo.be