logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Inaugurale lezing Leerstoel Klinische Ouderenpsychologie

vrijdag, 8 november, 2013 - 16:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Faculteit: Psychology and Educational Sciences
Aula Q
QC
KLEP, Klinische en Levenslooppsychologie
Lezing

Vrijdag 8 november 2013 vindt in Aula QC van de VUB-campus van Etterbeek de inaugurale lezing plaats van de leerstoel Klinische Ouderenpsychologie. De lezing wordt gegeven door leerstoelhouder Prof. dr. Bas van Alphen.

Het wetenschappelijk aandachtsgebied van Prof. dr. Van Alphen omvat diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen en aanverwante problematiek bij ouderen, wat nauw aansluit bij de onderzoeksprioriteiten van de VUB-promotoren, Prof. dr. Rossi en Prof. dr. Dierckx.

De Leerstoel Klinische Ouderenpsychologie is mogelijk gemaakt door de Nederlandse Geestelijke Gezondheidszorg instelling Mondriaan (Heerlen-Maastricht) en de vakgroep KLEP van de VUB. Binnen KLEP vormt het thema persoonlijkheid en persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen een cruciaal onderzoeksgebied.

Vergrijzing vraagt steeds meer aandacht

Ouderen en daarmee ook de ouderenzorg zijn sterk in opmars. Dit heeft alles te maken met de “dubbele vergrijzing”: het aandeel ouderen in de bevolking neemt sterk toe en de mensen bereiken een steeds hogere leeftijd. Tegen 2030 wordt het aandeel 65-plussers in België maar liefst geschat op 22.6%.

Er is bijgevolg steeds meer aandacht voor actief ouder worden en hoe zo goed mogelijk om te gaan met belangrijke transities (bv. pensionering). De aanstelling van Prof. Dr. Bas van Alphen tot bijzonder gasthoogleraar is een belangrijke realisatie in het kader van onderzoek naar de invloed van persoonlijkheidskenmerken op de manier waarop ouderwordingsverschijnselen worden verdragen.