logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Liquid Surveillance: boekpresentatie door David Lyon + debat

woensdag, 23 januari, 2013 - 19:30
De Markten
Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel
Vrije Universiteit Brussel - Law, Science, Technology & Society (LSTS) & COST-Living in Surveillance Societies in samenwerking met deBuren en Polity Press, in het kader van het congres Computers, Privacy & Data Protection (CPDP) 2013
rvbrakel@vub.ac.be
http://www.deburen.eu/nl/programma/detail/liquid-surveillance
boekvoorstelling

Elk jaar op 28 januari is het wereldprivacydag. Overal ter wereld worden activiteiten en debatten georganiseerd om de aandacht te vestigen op de waarde van privacy en de bescherming van persoonsgegevens in onze samenleving. Een van deze activiteiten is een boekpresentatie door professor David Lyon (directeur van het Surveillance Studies Centre, Queens Universiteit, Canada) van zijn nieuwe boek Liquid Surveillance: A Conversation dat hij samen heeft geschreven met Zygmunt Bauman (Professor Emeritus Sociologie, Universiteit van Leeds, Verenigd Koninkrijk).   
 
Nieuwe surveillancetechnologiën kunnen een grote impact hebben op privacy.Surveillance, gedefinieerd als “elke verzameling en verwerking van persoonsgegevens, identificeerbaar of niet, met het oog op het beïnvloeden of het controleren van die personen waarvan de gegevens zijn verzameld” (Lyon, 2001), is een product van de moderne wereld en net als deze wereld is surveillancevloeibaar geworden. Hoe zuigt deze vloeibaarheid iedereen mee in zijn stroom en waarom zijn mensen zo bereidwillig surveillance te aanvaarden? Deze en andere vragen zullen door David Lyon worden besproken tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek. De presentatie wordt gevolgd door een rondetafeldiscussie die gemodereerd wordt door William Webster, Universiteit van Stirling (VK) met de volgende panelleden: Ann Rudinow Sætnan, Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NO), Didier Bigo, King's College London (VK) en Kristin Veel, Universiteit van Kopenhagen (DK).