Meertalig onderwijs - Vous permettez, monsieur?

donderdag, 25 april, 2013 - 13:30
Multilingual Research Unit - MuRe
mure@vub.ac.be
Permanente vorming

Informatieve studienamiddag over meertalig Secundair Onderwijs, met workshops over Content and Language Integrated Learning (CLIL) voor leerkrachten en directies van Secundair Onderwijs, leerkrachten in opleiding, pedagogisch adviseurs, lerarenopleiders, studenten, alumni, ...

Europa promoot sinds 1995 meertalig onderwijs met als doel alle burgers op achttienjarige leeftijd drietalig te maken. Vanaf 1998 werd het in Wallonië mogelijk om naar een meertalige school te gaan. Vanaf schooljaar 2013-2014 zou dit ook in Vlaanderen kunnen.

Deze informatieve studienamiddag met workshops aan de VUB, wil leerkrachten en directies in Vlaanderen informeren over wat meertalig onderwijs precies is en wat de vereisten en voordelen zijn. De infosessies en vragenronde worden gevolgd door twee parallelle workshops, waarin specifieke vragen worden beantwoord.

Wat heeft de minister nu beslist?

In de talenconceptnota van 2011 stelt minister Pascal Smet dat door de communicatieve, functionele en motiverende aard van het CLIL-onderwijs, dit decretaal mogelijk gemaakt moet worden. De innovatieve aanpak van CLIL, waar alle leerlingen baat bij hebben, zou in schooljaar 2013-2014 geïmplementeerd kunnen worden. Content and Language Integrated Learning is de toekomst voor het onderwijs.

Deze aanpak creëert betere en meer gemotiveerde leerlingen. Aspecten van CLIL worden uiteengezet, aangevuld met praktische informatie over de implementatie bedoeld voor leerkrachten én schooldirecties.

PROGRAMMA

13u30 Content and Language Integrated Learning (CLIL): Wie? Wat? Waar? Hoe? door Piet Van de Craen, hoogleraar VUB

13u50 Denken met CLIL: mijn gedacht! door Jill Surmont, onderzoeker MuRe

14u10 Leerprocessen en het brein: a blackbox revelation, door Esli Struys, onderzoeker MuRe

14u30 Vragenronde

14u45 Koffiepauze

15u15 Workshop voor leerkrachten

Over de toepassing van Content and Language Integrated Learning in de klassikale werking, o.l.v. Julie Sartor, CLIL-leerkracht en Thomas Somers, onderzoeker MuRe

Workshop voor directie van het secundair onderwijs

Over het wettelijk kader en de implementatie van CLIL, o.l.v. Jean Surmont, directeur CLIL school Oostende en Sien Van den Hoof, stafmedewerker Departement Onderwijs

16u30 Afsluiting

EEN INITIATIEF VAN Vrije Universiteit Brussel - Multilingual Research Unit - MuRe, i.s.m. het Interfacultair Departement voor Lerarenopleiding - IDLO.

MuRe - Multilingual Research Unit

MuRe, de Multilingual Research Unit van de vakgroep Taal- en Letterkunde van de Vrije Universiteit Brussel doet al jaren onderzoek naar meertalig onderwijs, waarbij een deel van de leerstof in de doeltaal wordt onderwezen. De aanpak staat bekend als Content and Language Integrated Learning (CLIL) of enseignement d’une matière intégré à une langue étrangère (EMILE). De onderzoeksgroep MuRe wordt geleid door Professor Piet Van de Craen. Met zijn team verricht hij baanbrekend onderzoekswerk en is hij internationaal actief via de European Language Council/Conseil européen pour les langues (ELC/CEL).

DOELGROEP Leerkrachten Secundair Onderwijs, directie Secundair Onderwijs, leerkrachten in opleiding, pedagogisch adviseurs, lerarenopleiders, alumni & studenten

DATUM Donderdag 25/4/2013 van 13u30 tot 16u30

LOCATIE Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek, Pleinlaan 5, 1050 Brussel (vlakbij station Etterbeek)

ATTEST VAN DEELNAME wordt voorzien na de studiedag