Bank Degroof is de grootste onafhankelijke zakenbank in België. Haar activiteiten omvatten beleggingsadvies en activabeheer, marktactiviteiten, corporate finance, krediet en structureringsactiviteiten.
In totaal heeft de Bank meer dan 23 miljard euro activa onder beheer. Zij stelt zo’n 900 personen te werk en is actief in België, Frankrijk, Nederland, Spanje, Luxemburg, Zwitserland en Nassau.
www.bankdegroof.com
U bent hier
Onderwijsproject "Technologisch Ondernemen aan de Vrije Universiteit Brussel"
Een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel om de kloof tussen technologie en ondernemerschap te dichten.
Elke dag boekt de wetenschap vooruitgang. Toch slagen we er nationaal onvoldoende in om deze kennis economisch te verzilveren in innovatieve producten en diensten.
Het onderwijsproject 'Technologisch Ondernemen aan de Vrije Universiteit Brussel', een initiatief van de vakgroep Bedrijfseconomie, wil met de steun van de Vlaamse overheid wat aan deze innovatieparadox doen.
Doelgroep
De eerste doelgroep van het project ‘technologisch ondernemen’ zijn de Masterstudenten burgerlijk ingenieur en bio-ingenieur. De technologische ingenieurs zullen tijdens hun opleiding wegwijs gemaakt worden in het bedrijfsgebeuren, zoals het schrijven van een businessplan, het rondkrijgen van financiering en het ontwikkelen van een marketingstrategie. Uniek is dat deze bedrijfseconomische opleiding afgestemd wordt op hun specifieke technologische sectoren, zoals biotechnologie, fotonica, micro-elektronica en ICT, nanochemie en technologie.
Technologische ingenieurs zijn niet de enige doelgroep van dit project; ook de Handelsingenieurs ‘Solvay’ worden in het domein opgeleid. Deze studenten kiezen voor één of meerdere technologische sectoren en krijgen daarover een technologische en bedrijfseconomische vorming.
Veel sectoriële expertise zal worden aangebracht door de research departementen van de Vrije Universiteit Brussel actief in deze domeinen. Drie grote onderzoeksgroepen, de ‘Industriële Onderzoeksfonds (IOF-) Zwaartepunten’ van de Vrije Universiteit Brussel, zijn strategische
Dit project kwam tot stand dankzij samenwerking tussen de Vlaamse Regering, een aantal partners uit de bedrijfswereld en de Vrije Universiteit Brussel.
Onderwijsaanbod
De opleiding wordt aangeboden in de masteropleidingen Handelsingenieur en in een aantal masteropleidingen in de (bio-)Ingenieurswetenschappen (hierna technologische ingenieurs). Elk jaar worden er twee technologische sectoren opgestart, zes in totaal. De Handelsingenieurs kiezen voor één van de aangeboden richtingen. Voor de technologische ingenieurs zijn bepaalde cursussen verplichte onderdelen, andere zijn keuzevakken.
- In een eerste fase krijgen beide groepen studenten een inleiding tot ‘het andere domein’: een inleiding tot de technologie voor de Handelsingenieurs, en een inleiding tot het bedrijfsbeheer voor de technologische ingenieurs.
- Vervolgens krijgen de handelsingenieurs en de technologische ingenieurs samen een opleidingsonderdeel rond de bedrijfseconomische aspecten van de technologische sector.
- In het tweede semester is er een cursus entrepreneurship met een werkcollege per technologische sector, waar door middel van de studie van een voorbeeldbedrijf uit de sector een zo tastbaar mogelijk beeld wordt gegeven van de realiteit van het ondernemerschap.
- Optioneel kunnen de studenten in (multidisciplinaire) teams een eigen business plan uitwerken. Onder bepaalde voorwaarden kunnen de studenten dit plan ook in de praktijk omzetten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een reeds bestaande structuur binnen de vakgroep Bedrijfseconomie: de holdingmaatschappij NV Entrepreneurial Talent Corporation. Ook bestaat de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden stage te lopen in een bedrijf uit de technologische sector.
Schematisch voorgesteld geeft dit het volgende:
HANDELSINGENIEURS
|
TECHNOLOGISCHE INGENIEURS
|
|
BASISPAKKET
|
||
1e semester |
Inleiding tot de technologie
|
Inleiding tot het bedrijfsbeheer
|
Bedrijfseconomische aspecten van de technologische sector*
|
||
2e semester |
Entrepreneurship voor Handelsingenieurs
|
Entrepreneurship voor niet-economisten
|
Werkcollege entrepreneurship:
case studies uit technolgische sector* |
||
OPTIES
|
||
3e en 4e semester |
Schrijven van een eigen businessplan **
|
|
Opstarten studentenonderneming **
|
||
Stage **
|
*: handelsingenieurs kiezen voor een technologische sector
**: individuele belegeiding van groepen
Dit is een algemene inleiding op het onderwijsaanbod. Meer details omtrent de concrete invulling van het opleidingspakket volgen binnenkort.
Partners Vrije Universiteit Brussel
Faculteit Economische en Sociale Wetenschappen & Solvay Business School.
De vakgroep Bedrijfseconomie en Strategisch Management onder leiding van Prof Dr. Rosette S’Jegers, (heden ViceRector Onderwijs), heeft een lange traditie van research en onderwijs, onder meer in het domein van ondernemerschap. De Vakgroep bouwt een brug tussen het economisch georiënteerd academisch werk en de bedrijfswereld. De Vakgroep Bedrijfseconomie heeft ook jarenlange ervaring met het aanmoedigen van ondernemerschap bij studenten via het project ‘studentenondernemingen’.
- Website Faculteit : www.vub.ac.be/ES/
Faculteit Ingenieurswetenschappen
De vakgroep Elektronica en Informatica, o.l.v. Prof. Jan Cornelis, is een cluster van hoogtechnologische labo’s met een groot valorisatiepotentieel. ETRO, een groep van zo’n 110 personen, is een geassocieerd lab van het internationaal befaamde IMEC en sinds 2004 een substantiële partner van het IBBT (Instituut voor Breedband Technologie), twee kanalen waarlangs ETRO’s fundamentele onderzoek zijn weg naar expressie en applicatie vindt. Er is één spin-off opgericht vanuit ETRO, Eqcologic.
De vakgroep Toegepaste Natuurkunde en Fotonica (TONA), o.l.v. Prof. Hugo Thienpont, is al jaren een pionier op het gebied van fotonica en micro-fotonica, de wetenschap die technologische revoluties zoals lasertechnologie en optische telecommunicatie mogelijk maakte. TONA, een groep van een vijftigtal medewerkers, was één van de eerste vakgroepen in Europa die de immense onderzoeks- en valorisatie-opportuniteiten van dit nieuwe onderzoeksdomein ten volle inschatte. Vandaag bestaat er dan ook een nauwe samenwerking met verschillende bedrijven die gevestigd zijn in Vlaanderen. TONA is coördinator van het Europese ‘Network of Excellence on Micro-Optics’ (NEMO), met een totaal budget van 6,4 miljoen Euro.
- Website Faculteit : www.vub.ac.be/IR/
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen
De onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie (IMDO), o.l.v. Prof. Luc De Vuyst, is een pionier op het gebied van voedingsbiotechnologie aan de Vrije Universiteit Brussel. IMDO tracht de biodiversiteit en functionaliteit van complexe ecosystemen te doorgronden en nieuwe functionele starterculturen, co-culturen en bioprotectieve culturen te ontwikkelen met industriële toepassingen in de diverse deelsectoren van de voedingsindustrie. IMDO werkt daarbij samen met verschillende nationale en internationale bedrijven uit de voedingsindustrie. De vakgroep Bio-ingenieurswetenschappen (DBIT), onder voorzitterschap van Professor Steyaert (waarvan IMDO een deel is) is in zijn geheel nauw betrokken bij de uitwerking van onderhavig project. Het is op basis van technologie ontwikkeld binnen deze vakgroep dat Ablynx werd opgestart, één van de belangrijkste technologische startups van Vlaanderen.
- Website faculteit : http://we.vub.ac.be/
- Opleiding bio-ingenieurs : www.bioingenieur.be
Technology Transfer Interface
Valorisatie van onderzoeksresultaten houdt in dat ontwikkelde kennis, resultaten van wetenschappelijk onderzoek en technologie van de universiteit ter beschikking worden gesteld van de samenleving, waaronder in de eerste plaats de industrie. De Technology Transfer Interface (TTI), een team van twaalf personen en deel van het R&D departement, is hiervoor het aanspreekpunt aan de Vrije Universiteit Brussel. Via deze Interface staat de Vrije Universiteit Brussel in voor het opzoeken van economisch valoriseerbare onderzoeksresultaten en het begeleiden van de technologie transfer dossiers en spin-off projecten.
Bank Degroof
Bekaert NV
Bekaert NV bouwt haar activiteiten uit vanuit twee kerncompetenties: geavanceerde metaaltransformatie en geavanceerde materialen en deklagen. De combinatie van deze competenties maakt Bekaert uniek.
Klanten in meer dan 120 landen en uit de meest uiteenlopende sectoren opteren voor een samenwerking met Bekaert. Zij kiezen voor de brede waaier van hoogtechnologische producten, systemen en diensten die de onderneming aanbiedt. Meer dan 18 500 medewerkers zetten zich hiervoor dagelijks in.
De strategie van Bekaert is gericht op duurzame rendabele groei. Daarom streeft de onderneming naar markt- en technologisch leiderschap en speelt ze een toonaangevende rol in haar activiteiten wereldwijd.
www.bekaert.com
Ethias
Ethias is de tweede grootste verzekeringsgroep in België met een marktaandeel van 16% en een premieinkomen van bijna 5 miljard euro. Ethias stelt 1800 personen te werk.
Via financiële participaties draagt Ethias bij tot de ontwikkeling van meer dan 90 bedrijven.
www.ethias.be
IBM Belgium
IBM Belgium nv is een filiaal van het Amerikaanse IBM, met hoofdzetel in Armonk, NY. IBM legt zich toe op het leveren van optimale oplossingen aan zijn klanten welke gebaseerd zijn op de meest vooruitstrevende technologieën en methoden in combinatie met een breed scala van diensten. IBM stelt wereldwijd meer dan 340.000 mensen te werk en heeft in 2006 een omzet gerealiseerd van 91,4 miljard dollar. In België en GH Luxemburg heeft IBM 2.400 medewerkers. De bijdrage van IBM tot dit project past in de strategie van het bedrijf rond de dienstensector: het wereldwijde SSME (Services Science, Management & Engineering) initiatief heeft tot doel in nauwe samenwerking met de academische wereld te komen tot een vernieuwing van het hoger onderwijs en het leveren van een bijdrage tot de innovatie van de diensteneconomie.
www.ibm.be
Sirris
Sirris is het collectief centrum van de Belgische technologische industrie. Zij helpen bedrijven bij het invoeren van technologische innovaties. Op die manier kunnen zij hun concurrentiepositie op een duurzame manier versterken. De experts van Sirris geven technologisch advies, starten innovatietrajecten en begeleiden tot bij de implementatie. Op die manier wensen zij een concrete oplossing te vinden voor de reële uitdagingen van Belgische ondernemers.
http://www.sirris.be
Tyco Electronics Raychem NV
Tyco Electronics Raychem NV: Tyco Electronics is een wereldwijde leverancier van engineered electronic components voor duizenden consumenten en industriële producten; netwerkoplossingen en systemen voor telecommunicatie en de energiemarkten; draadloze systemen voor kritieke communicatie, radar- en defensie toepassingen. Tyco Electronics ontwerpt, produceert en brengt producten naar de markt voor klanten uit verschillende industrieën gaande van automotive, luchtvaart, ruimtevaart en defensie tot telecommunicatie, computers en consumentenelektronica. Tyco Electronics stelt bijna 100.000 werknemers tewerk in meer dan 50 landen. Tyco Electronics Raychem is één van de twee Belgische takken van Tyco Electronics.
http://raychem.tycoelectronics.com
Amgen
Amgen is sinds 1980 een van de pioniers in de biotechnologie en was een van de eerste bedrijven die de belofte van de nieuwe wetenschap kon realiseren door nieuwe geneesmiddelen van het laboratorium naar de patiënt te brengen. De geneesmiddelen van Amgen hebben de medische praktijk veranderd door miljoenen mensen te helpen in de strijd tegen kanker, nierziekte, reumatoïde artritis en andere ernstige aandoeningen. Als bedrijf dat in de Fortune 500 staat is Amgen vandaag nog steeds een wetenschappelijk gedreven handelsonderneming die ernstige ziekten helpt te bestrijden.
http://www.amgen.be
Entrepreneurial Talent Corporation NV
Entrepreneurial Talent Corporation NV (ETC) werd in 1984 onder impuls van Professor Vander Eycken opgericht, met het doel het ondernemerschap bij VUB studenten aan te moedigen. Studenten kunnen van ETC de financiële middelen verkrijgen, en het juridische kader, om een studentenvennootschap op te starten. Het kapitaal van de vennootschap wordt ter beschikking gesteld door P&V verzekeringen.
Fundus
werd in 2001 opgericht en is een initiatief van zes ondernemers waarvan er drie lid waren van het vroegere Vlerick Business Angels Netwerk. Fundus zoekt te investeren in jonge bedrijven die voor het nemen van de volgende stap in hun ontwikkeling naast een kapitaalinbreng ook een actieve, ervaren partner als klankbord zoeken. Aanvang 2006 werd erkenning verworven om als ARKimedes fonds te kunnen opereren. Voorzitter van de Raad van Bestuur van de fondsen is Joris Brantegem (voorzitter van de Raad van Bestuur van Brantano).
www.fundus.be
ParticipatieMaatschappij Vlaanderen
Recent heeft ook de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) zich ingeschreven in het project. PMV steunt het project via haar business unit PMV-kmo. Dat is het unieke aanspreekpunt voor de financiering van starters en KMO's. Zij beheert ook verschillende instrumenten die het voor private risicokapitaal- en kredietverschaffers gemakkelijker maken om te investeren in veelbelovende bedrijven. Op die manier geeft PMV vitamines aan de Vlaamse economie. Zij is hét instrument voor het realiseren van het economisch overheidsinitiatief. PMV streeft daarbij naar economische groei, maar hecht ook veel belang aan het maatschappelijk rendement van haar initiatieven. Kortom, PMV geeft stuwkracht aan projecten die belangrijk zijn voor onze regio. Op die manier creëert PMV meer/waarde voor het geld dat Vlaanderen investeert in haar toekomst.
http://www.pmv.eu/
Solvay
Actief in de sectoren Farmaceutische Producten, Chemie en Kunststoffen, heeft Solvay in 2006 een omzet gerealiseerd van 9,4 miljard EUR in ruim 400 vestigingen in 50 landen. Elke dag opnieuw zijn zowat 29.000 medewerkers in de weer ten gunste van de 160.000 klanten van de Groep.
De essentiële producten van de Groep (natriumcarbonaat, waterstofperoxide, natriumhydroxide, PVC…) met vele toepassingen in het dagelijkse leven blijven succesvolle leiders in hun markten.
De Groep is ervan overtuigd dat maatschappelijke verantwoordelijkheidszin de sleutel is tot een duurzame groei. Voor de Groep is duurzame ontwikkeling slechts mogelijk voor zover hij in zijn activiteiten respect voor het leefmilieu weet te verzoenen met een duurzame economische en sociale ontwikkeling op lange termijn.
www.solvay.com
Yakult
Yakult is pionier op het vlak van preventieve gezondheidszorg en probiotica. Het product Yakult werd reeds in 1935 ontwikkeld door de Japanse arts Minoru Shirota. De bedrijfsfilosofie van Yakult is wereldwijd werken aan een gezonde samenleving. Yakult streeft naar een verbetering van het fysieke, mentale en sociale welzijn in de samenleving. Het product Yakult kwam in 1994 als een van de eerste probiotische zuiveldranken op de Europese markt. Wereldwijd is Yakult aanwezig in 28 landen en wordt dagelijks gedronken door meer dan 25 miljoen mensen. Yakult is ook actief in de farmaceutische en cosmetische sector. Yakult telt in Europa ongeveer 250 werknemers.
www.yakult.be
Overheidspartner
De Vlaamse overheid, onder impuls van Minister Fientje Moerman, viceminister-president en Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel, financiert het project binnen het kader van de ‘brugprojecten economie-onderwijs’.
Om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen, steunt de Vlaamse overheid langs deze weg samenwerkingsverbanden tussen het onderwijs en de bedrijfswereld die tot doel hebben het ondernemerschap bij de schoolgaande jeugd - van de lagere school tot aan de universiteiten - te stimuleren.
Het project ‘technologisch ondernemen aan de Vrije Universiteit Brussel’ werd door de selectiecommissie als vierde op 31 projecten gerankt.
Contact
Marc Goldchstein, projectleider, is als praktijklector verantwoordelijk voor de cursus entrepreneurship en het project studentenondernemingen. Hij is Handelsingenieur van opleiding, heeft na zijn studies gewerkt aan de Vrije Universiteit Brussel als onderzoeker rond venture capital en ondernemerschap. Daarna heeft hij een carrière van 15 jaar in high tech start-ups uitgebouwd. Hij is tevens deeltijds beroepsfotograaf/journalist.
E-mail: marc.goldchstein@vub.ac.be
Telefoon: +32 (0)2/629.20.14
Gebouw C, lokaal 2C138
Campus Etterbeek
Thomas Crispeels, projectmedewerker, is in 2006 afgestudeerd als Handelsingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel.
E-mail: Thomas.Crispeels@vub.ac.be
Telefoon: +32 (0)2/629.25.34
Gebouw C, lokaal: 2C138
Campus Etterbeek