Oriënteringsproef master Journalistiek

woensdag, 11 september, 2013 - 10:00 to woensdag, 11 september, 2013 - 12:30
Campus Etterbeek

Om een carrière in de media uit te bouwen, heb je specifieke talenten nodig. Op de VUB worden die bij de toekomstige studenten journalistiek vooraf getest in een oriënteringsproef.

Verhoog je slaagkansen

Toekomstige journalisten moeten beschikken over een vlotte pen en een grote nieuwshonger. Wil je werken voor radio of tv? Dan zijn een goede, “radiofonische” stem en een correcte uitspraak noodzakelijk.Organische stemproblemen (bijv. stembandknobbels) of een opvallende dialectische uitspraak leggen een ernstige hypotheek op je slaagkansen.

Deelname aan de proef is een voorwaarde om te kunnen inschrijven voor de opleiding.

Wat wordt getest?

De oriënteringsproef bestaat uit een schriftelijk deel (alle studenten) en een mondeling deel (alleen kandidaten radio en tv)

Het schriftelijk deel bevat:

• Trefwoordentest (40 punten): je krijgt tien trefwoorden uit de brede actualiteit (politiek, sociaal, economisch, cultureel, sport, en faits divers) Je vult per trefwoord de relevante gegevens in.
  • Schrijftest (20 punten): je schrijfvaardigheid wordt getest: kun je correct, duidelijk, aantrekkelijk en gepast formuleren?

Studenten die de optie ‘Radio en tv’ willen volgen, leggen ook de stem- en uitspraaktest (40 punten) af. In die test lees je een korte tekst voor en voer je een kort gesprek met de juryleden. Deze test wordt aansluitend op de schriftelijke test afgenomen (na de middag).

Deelname aan de proef is verplicht en vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Vermeld bij je inschrijving duidelijk of je een schakel-of voorbereidingsprogramma moet volgen, want alleen dan kun je de proef een jaar vooraf afleggen.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.