"Pantagleize" met en door Ivo Kuyl, theatervoorstelling in het kader van Doctoraat in de Kunsten

vrijdag, 22 maart, 2013 - 20:00 to donderdag, 28 maart, 2013 - 20:00
RITS Bottelarij
Delaunoystraat 58, 1080 Brussel (Molenbeek)
theatervoorstelling

Voorstellingen op 22, 23, 25, 26, 27 en 28 maart 2013 om 20u in RITS Bottelarij.

Pantagleize van de Franstalige Vlaming Michel De Ghelderode werd in 1929 geschreven in opdracht van het Vlaams Volkstoneel en een jaar later voor de eerste keer opgevoerd in het Nederlands. Het stuk speelt zich af “ergens, in een hoofdstad van Europa”. Talrijke figuren van allerlei rang en stand kruisen er elkaars pad: een neger, een dichter, een politie-inspecteur, een jodin, een generaal met zijn soldaten. Het hoofdpersonage Pantagleize ziet zich tot zijn eigen verrassing gebombardeerd tot één van de leiders van een revolutie waar hij niets mee te maken wil hebben. De revolutie mislukt en Pantagleize en de zijnen worden geëxecuteerd. Met middelen zoals de parodie en de groteske deconstrueert De Ghelderode enkele van de ideeën die in zijn tijd circuleerden: de idee van een Verenigde Naties van Europa; van de anarchistische revolutie; van het verlangen van de kunst om zich politiek te engageren. Vooral echter is de figuur van Pantagleize een ongenadig zelfportret van de auteur, waarin hij vragen stelt bij zijn eigen artistiek engagement en laat zien hoe het ondermijnd wordt door opportunisme, gebrek aan beginselvastheid en realiteitszin.

Deze productie kadert binnen het Doctoraat in de Kunsten van Ivo Kuyl. We nemen de tekst van De Ghelderode als basis om onderzoek te doen naar thema’s zoals de huidige crisis binnen de Europese Unie en de mogelijkheid van artistiek engagement in deze context. Dit materiaal wordt aangevuld met diverse andere soorten materialen: o.m. eigen bewerkingen van de originele tekst, biografische en autobiografische fragmenten en interviews met alle participanten. We zoeken de spanning op tussen de originele tekst en hoe hij vandaag resoneert, zowel bij de oudere als de jongere generatie van docenten en studenten. Voor dit unieke onderzoeksproject slaan KVS en RITS  de handen in elkaar. De voorstelling wordt gemaakt en gespeeld door regie- en spelstudenten en door docenten. Scenografie, kostuums en technische ondersteuning zijn in handen van studenten Podiumtechniek en de hen begeleidende docenten.

Van en met: Nona Buhrs, Harry Cole, Johan Dehollander, Matthijs de Ridder, Lotte Diependaele, Aurelie Di Marino, Dries Gijsels, Nathalie Goossens, Ivo Kuyl, Nikolas Lestaeghe, Frits Maris, Tijs Michiels,  Geert Opsomer, Lieve Pynoo, Femke Stallaert, Stef Stessel, Tim Thielemans, Marc Vandermeulen, Sarah van der Vlerk, Michael Yallop.

Productie: KVS & RITS (Erasmushogeschool Brussel). Met de steun van het BOAB-onderzoeksfonds van de Universitaire Associatie Brussel en het Kunstenplatform van de EhB-kunstdepartementen en de Vrije Universiteit Brussel.

RITS Bottelarij, Delaunoystraat 58, 1080 Brussel (Molenbeek).
Zie : http://www.rits.be/nl/locatie/delaunoystraat-58

Toegang gratis mits reservatie via info.pantagleize@gmail.com

www.rits.be/theater en www.kvs.be