Prijsuitreiking Ignace Vanderschueren 2012 - Biomedische Wetenschappen

Campus: Brussels Health Campus
Auditorium 1
Prijsuitreiking

Op donderdag 16 mei 2013 vindt aan de Vrije Universiteit Brussel de uitreiking van de 6-jaarlijkse Prijs ‘Ignace Vanderschueren 2012’ plaats. Deze prestigieuze prijs bekroont een vorser die met zijn of haar doctoraatsonderzoek een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de evolutie van het wetenschappelijk onderzoek. Deze prijs wordt via de Onderzoeksraad tweejaarlijks toegekend in beurtrol binnen de drie domeinen ‘Humane Wetenschappen’, ‘Basis-, Natuur- & Toegepaste Wetenschappen’ en ‘Biomedische Wetenschappen’.

De prijs werd uitzonderlijk toegekend aan twee laureaten.

Op voorstel van de Onderzoeksraad gaat de Prijs Ignace Vanderschueren 2012 voor Biomedische Wetenschappen naar dr. Claudia Spits voor haar doctoraatsproefschrift (R)evolution in Preimplantation Genetic Diagnosis. Development and clinical application of different approaches to preimplantation genetic diagnosis for monogenic disorders” (promotor: prof. dr. Inge Liebaers, promotoren: prof. dr. Karen Sermon en dr. Martine De Rycke) en naar dr. Isabelle Houbracken voor haar doctoraat “Lineage tracing of pancreatic exocrine cell plasticity” (promotor: prof. dr. Luc Bouwens, co-promotor: prof. dr. Harry Heimberg).

(R)evolution in Preimplantation Genetic Diagnosis. Development and clinical application of different approaches to preimplantation genetic diagnosis for monogenic disorders

Dit doctoraatsonderzoek kadert in de pre-implantatie genetische diagnose als alternatief voor de prenatale diagnose, waarbij een genetische diagnose gesteld wordt op pre-implantatie embryo’s, die dan vervolgens in de baarmoeder van de patiënt worden geplaatst.

Lineage tracing of pancreatic exocrine cell plasticity

Het doctoraatsonderzoek past in de betaceltherapie-strategie van het diabetes research center, waarbij als probleem wordt gesteld dat de toepassing van de betaceltherapie momenteel beperkt is door het tekort aan donoren. Het doel van het werk is om beter inzicht te krijgen in de betacelmassa expansie en cellulaire plasticiteit.

Praktisch

De uitreiking van de Prijs Ignace Vanderschueren 2012 vindt plaats op donderdag 16 mei 2013, om 10 u in gebouw A, auditorium 1, Campus Jette, Laarbeeklaan 103, 1090 Brussel.

Programma

10u00              Verwelkoming door prof. dr. Patrick De Baetselier, vicerector onderzoek

VUB-Prijs Ignace Vanderschueren 2012laureaat dr. Claudia Spits

10u10              Introductie van de laureaat door prof. dr. em. Inge Liebaers, promotor

10u20              Toelichting van het onderzoek door de laureaat,  Claudia Spits

VUB-Prijs Ignace Vanderschueren 2012, laureaat dr. Isabelle Houbracken

10u40 - Introductie van de laureaat door prof. dr. Luc Bouwens, promotor

10u50 - Toelichting van het onderzoek door de laureaat dr. Isabelle Houbracken

11u10 - Slottoespraak door prof. dr. Jacques De Keyser, vice-decaan onderzoek, faculteit Geneeskunde en Farmacie

Uitnodiging tot de receptie

11u30              Receptie

Contact organisatie prijsuitreiking

Sandra Baeyens, R&D departement, tel. 02-629 21 27, sbaeyens@vub.ac.be.

Claudia Spits:  Claudia.Spits@uzbrussel.be

Isabelle Houbracken:  Isabelle.Houbracken@vub.ac.be