logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

De problematiek van mensen zonder papieren in het strafrechtsysteem

dinsdag, 15 januari, 2013 - 12:00
Cafetaria van het Justitiehuis Brussel
Regentschapsstraat 63 - 5de verdieping, 1000 Brussel
Justitehuis Brussel i.s.m. de Vakgroep Criminologie Vrije Universiteit Brussel
Contactpersonen: tamara.degroof@just.fgov.be; sofie.deveuster@just.fgov.be
Debat

 

Het justitiehuis van Brussel nodigt u graag uit voor haar allereerste debatmiddag, die plaatsvindt op dinsdag 15 januari, van 12 tot 14u. Onze debatmiddagen hebben enerzijds als doel een maatschappelijk thema aan te snijden in het raakvlak van justitie en samenleving en anderzijds een ruimte te creëren waar partners elkaar informeel kunnen ontmoeten.

Onder de Belgische gevangenispopulatie kunnen we zowel bij de personen in voorlopige hechtenis als bij de veroordeelden een groep onderscheiden die geen recht op verblijf heeft. Net zoals alle andere veroordeelde gedetineerden met een straftotaal boven de drie jaar, kunnen ook zij vervroegd in vrijheid worden gesteld door de strafuitvoeringsrechtbanken.

Personen met een straftotaal onder de drie jaar worden heden vrijgesteld door de gevangenisdirecteur. Na deze 'justitiële' vrijstelling, beslist de dienst Vreemdelingenzaken over de verwijderingsmodaliteit die ze aan deze personen zullen opleggen. Ook voorlopig gehechten komen hiervoor in aanmerking.

Het legaal statuut van deze personen maakt echter dat zowel de justitiële invrijheidstelling als het opleggen van een verwijderingsmaatregel geen evidentie is.

Deze problematiek zal worden uiteengezet door:

  • Dhr. Freddy Pieters (rechter op de Strafuitvoeringsrechtbank te Brussel)  
  • Dhr. Wouter Van Herbruggen (hoofd Bureau Opgeslotenen - dienst Vreemdelingenzaken)

Moderator: Steven De Ridder (assistent Vakgroep Criminologie VUB)

Broodjes of andere snacks kunnen genuttigd worden tijdens de presentatie maar kunnen niet aangekocht worden in het gebouw. Drankautomaten zijn wel aanwezig.

Deelnemers hoeven vooraf niet te verwittigen.

Suggesties voor verdere debatmiddagen zijn steeds welkom. Wil u persoonlijk op de hoogte gehouden worden van de nieuwe debatmiddagen bezorg dan uw e-mailadres aan één van onze contactpersonen: tamara.degroof@just.fgov.be en sofie.deveuster@just.fgov.be

Bijlage: 
PDF icon debatmiddag.pdf