Rouwen en verlies: helpen bij verlies en verdriet

woensdag, 27 februari, 2013 - 10:00
vrije universiteit brussel
upv
upv@vub.ac.be

Helpen bij verlies en verdriet

Lezing door Prof. dr. Manu Keirse, em., klinisch psycholoog, hoogleraar KU Leuven.

Verdriet en verlies staan om de hoek in ieders leven. Iedereen weet dat verlies tot het leven behoort en toch bereiden te weinig mensen zich hierop voor. Zowel de rouwenden als de omgeving stellen zich bij verlies allerlei plotse vragen: “Zal ik nog ooit opnieuw kunnen genieten van het leven? Hoe komt het dat ik mij zo moeilijk kan concentreren? Kunnen heel jonge kinderen de dood van hun opa begrijpen? Is het niet beter hen te beschermen tegen verdriet? Rouwen mannen anders dan vrouwen?”

En de vragen van de omgeving: “Is het wel goed dat ze zoveel over haar overleden man praat? Is dat niet zich nestelen in het verdriet? Kunnen mensen na een echtscheiding of andere belangrijke verliezen een gelijkaardig rouwproces doormaken? Hoe kan je kinderen helpen een echtscheiding te verwerken?”

Manu Keirse luisterde meer dan 40 jaar naar mensen in verdriet en reikt vanuit deze rijke ervaring suggesties aan die helpen om verdriet te overleven en voor de omgeving om mensen beter te begrijpen en tot steun te kunnen zijn. Men blijft vaak weg bij mensen in verdriet omdat men niet weet wat men kan zeggen. Hier leer je adequaat te reageren.