logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Rouwen en verlies - theater: de ‘groote’ vakantie

vrijdag, 8 februari, 2013 - 20:00
Beursschouwburg
A. Ortsstraat, 20-28, 1000 Brussel
upv
02 629 27 50
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be
theater

Theater: De ‘groote’ vakantie

Toneelstuk door dhr. Edgard Eeckman, communicatieverantwoordelijke UZ Brussel, in samenwerking met: HVV, Willemsfonds, OSB, UPV, huisvandeMens, de Maakbare Mens, UZ Brussel.

"Het leven is een ziekte. Het enige verschil tussen de ene mens en de andere is het stadium dat zijn ziekte bereikt heeft.” George Bernard Shaw 

Toneelgezelschap De WAANzin brengt het stuk van Edgard Eeckman die de problematiek van het levenseinde bespreekbaar maakt, geruggensteund door oncoloog Wim Distelmans.

Een vrouwelijke leerkracht krijgt op een dag te horen dat ze kanker heeft. De dokter geeft haar nog dertien maand te leven. In 24 scènes krijgt de toeschouwer te horen en te zien welke keuzes ze maakt en hoe ze zich voorbereidt op die eindeloos lange grote vakantie.

Hoe neem je de die laatste bocht voor de eindmeet? Gelukkig zijn er anderen die je dat precies kunnen vertellen: vrienden, buren, specialisten. En terwijl je op de achtergrond je eigen slot organiseert, gooi je ondertussen het leven van je omgeving behoorlijk overhoop. Niettegenstaande het thema is ‘De groote vakantie’ geen voorstelling die zwaar op de hand is. Edgard koos er expliciet voor om het onderwerp met (zwarte) humor te benaderen.

Aan het schrijven van 'De groote vakantie' gingen gesprekken met prof. dr. Wim Distelmans vooraf. Wim Distelmans is voorzitter van de Federale Commissie Euthanasie,  professor in de palliatieve geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel en oncoloog aan het Universitair Ziekenhuis Brussel. De tekstcoach was Rik Gyles.