Venus in Flames + YEW

cultuur@vub.ac.be
Concert

Venus in Flames

Inmiddels vier jaar na “Intimacy” brengt Venus In Flames in september hun vierde langspeler “Funeral Dancer” uit. Zanger en bezieler Jan De Campenaere, voormalig student etnische kunsten, verwijst met de titel naar Afrikaanse volksdansers die de boze geesten moeten verjagen en het goede behagen. "Seven funerals and a baby, it's been quite a year", het autobiografische nummer “Lean On Me” vat het mooi samen.

De Campenaere heeft zijn tijd genomen en dook in 2012 de studio in met een stel klassemuzikanten: drummer Mario Goossens (Triggerfinger), bassist Tom Vanstiphout (Milow), gitarist Tim Coenen (Admiral Freebee) en toetsenist Reinout Swinnen (K’s Choice) werkten onder meer mee aan “Funeral Dancer”. Het resultaat? Een gevarieerde popplaat: nu eens bossanova, dan weer intimistisch, maar steeds ontegensprekelijk Venus In Flames.

YEW

De muziek van Yew kan worden gekwalificeerd onder folk rock die sterk ingebed is in verschillende Europese culturen. De Luikse band speelde aanvankelijk voornamelijk Keltische muziek maar raakte doorheen hun groeiparcours beïnvloed door rockmonumenten zoals Led Zeppelin, Jeff Buckley en Jimi Hendrix.

Yew haalt echter ook inspiratie bij andere Belgische bands zoals Absynthe Minded en nam zelfs exclusief voor hun nieuwe album de single “Between up and down” met Arno als gastzanger op. De groep biedt een breed universum aan met harmonieus gekleurde intimistische stukjes die dan weer ontspruiten in levendige gitaarriffs.

Passeerde deze zomer al eerder op Les Ardentes en Dour Festival.