logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Is de vrijheid van meningsuiting bedreigd?

dinsdag, 19 maart, 2013 - 20:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Q
Q.A.
Debat

Mag je lachen met homo’s? Of denigrerend spreken over migranten? Is gal spuwen in een column nog veilig? Wordt een scherpe cartoon een brug te ver? In dit gesprek met Eric Corijn (cultuurfilosoof), Mia Doornaert (columniste, De Standaard), Gie Goris (hoofdredacteur Mo*) en Bart Cannaerts (comedian) worden de grenzen van de politieke (in)correctheid verkend. Marc Reynebeau (journalist/columnist De Standaard) leidt het debat met stevige hand. 

Democratie veronderstelt vrijheid van meningsuiting. Absolute vrijheid, of toch niet. Moet je in wat je zegt, schrijft, tekent , vertelt rekening houden met de gevoeligheden van anderen? Voor ogen houden dat er zoiets bestaat als ‘politiek correct denken’? Of een wetgeving tegen smaad en laster? Die effectief gebruikt kan worden door mensen die zich op hun teen getrapt voelen. Getuige het wedervaren van Yves De Smet of kritisch maandblad Mo*

De Verlichting bracht vrijheid van denken. Maar bracht die Verlichting ook de vrijheid dat denken onbeperkt te uiten? Of mag een Verlichte samenleving toch regels opstellen om de meningsuiting aan banden te leggen. Om de zwakkere te beschermen? Om de kroon niet te ontbloten? Of goede namen te grabbel te gooien? Is vrijheid van meningsuiting absoluut? Kunnen er grenzen gesteld worden aan deze vrijheid zonder ze te vernietigen?

Een boeiende en prangende vraagstelling waarop we graag het antwoord horen van stuk voor stuk interessante panelleden.