Avondlezing over 'Schaliegas - een ware game changer' door Jong-KVCV en WK

Jong-KVCV; WK
kavlange@vub.ac.be
Avondlezing

De Sectie Jong van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (Jong-KVCV) en Wetenschappelijke Kring (WK) wensen u van harte uit te nodigen op de avondlezing over 'Schaliegas' die zal doorgaan op maandag 28 april 2014 te Vrije Universiteit Brussel, Campus Etterbeek.

Remko Kruithof, directeur Public Affairs & Communicatie bij ExxonMobil Benelux weet er u meer over te vertellen:

"Wat is dat toch, dat schaliegas? Waarom zoveel discussie? Is het echt gevaarlijk, zoals tegenstanders zeggen? Of is het vooral de remedie tegen de economische recessie, zoals wij dat zien in de VS?

Wat betekent het voor de energievoorziening in de wereld? En wat voor Europa ... en België?

In de Verenigde Staten voltrok zich in de afgelopen jaren een ware energierevolutie. Na de ontdekking van omvangrijke reserves wist schaliegas zich een flink aandeel op de gasmarkt te veroveren.

Dankzij de grootschalige winning van onconventioneel gas werd de VS in korte tijd grotendeels zelfvoorzienend op energiegebied. De lage energieprijzen en de ruime beschikbaarheid van grondstoffen die deze gasrevolutie met zich meebrengen, leiden tot een industriële renaissance in de VS.

Hierdoor wordt de concurrentiepositie van de  Europese chemiesector sterk onder druk gezet. Schaliegas toont zich als een ware game changer op geopolitiek vlak.

De vraag naar energie blijft stijgen. De wereldwijde bevolking groeit, en ook de mondiale economische groei zet door. In 2040 zal de wereldwijde vraag naar energie ongeveer 30% hoger zijn vergeleken met 2010; in de ontwikkelingslanden zelfs bijna 65%. De vraag naar aardgas zal in deze periode wereldwijd met ongeveer 65% stijgen en in de ontwikkelingslanden bijna verdubbelen."

De lezing start om 19.00u en zal doorgaan in gebouw G1.023, esplanade te campus Etterbeek. Toegang tot de lezing is gratis voor KVCV-leden, 2€ voor WK-leden en niet-leden betalen 4€. Vooraf inschrijven is niet nodig. Aansluitend aan de lezing nodigen we u uit voor een receptie. Meer informatie kan gevonden worden op Jong-KVCV agenda of contacteer ons via de werkgroep.

Tot ziens op lezing?