Colloquium: Brussels in the knowledge society op 23 april 2014

woensdag, 23 april, 2014 - 08:45
Academiënpaleis
Hertogstraat 1, 1000 Brussel
VUB, Brussels University Alliance (BUA)
csztalb@vub.ac.be
colloquium

Brussel is met haar 37 instellingen in het hoger onderwijs, meer dan 90 000 studenten en circa 25 000 medewerkers (onderzoekers, professoren, zorgkundigen en administratief personeel) zonder twijfel een vooraanstaand academisch centrum.

In 2012 werd tijdens het colloquium « Brussel, studentenstad! » de uitzonderlijke concentratie van universiteiten en hogescholen al  eens onderzocht, met  veel aandacht voor de grote Brusselse studentenpopulatie.

Maar instituten in het hoger onderwijs zijn meer dan centra voor onderwijs en onderzoek. Het zijn ook werkgevers, projectontwikkelaars op socio-economisch vlak, vastgoedontwikkelaars en -beheerders, ook culturele actoren, consumenten en dienstverleners… Paradoxaal genoeg zijn deze relaties van instituten met hun omgeving nooit zo uitgebreid onderzocht.

Daarom organiseert de Brussels University Alliance (BUA), een samenwerking tussen de universiteiten VUB en ULB, samen met het Brussels Studies Institute (BSI) - een initiatief van ULB, VUB en FUSL - op 23 april 2014 een colloquium met als thema “Brussels in the knowledge society”.

In welke mate dragen onze instellingen in het hoger onderwijs bij aan een duurzame ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?  Hoe kunnen we hun kracht en expertise beter inzetten ten dienste van bewoners van de stad, rekening houdend met de eigen economische, sociale, culturele én demografische realiteit?

Dit zijn hete hangijzers die aan bod komen tijdens het colloquium “Brussels in the knowlegde society” op 23 april. Het wordt ook een uitgelezen moment om de sociaal-stedenbouwkundige rol van de universiteiten, de interactie met hun omgeving en de verwevenheid met de stad onder de loep te nemen. De transformatie van de kazernes tot een internationale site, als kern voor een heuse Quartier Latin in Brussel, zal als concreet voorbeeld gebruikt worden.

Het colloquium gaat door in het Academiënpaleis, Hertogstraat 1 te 1000 Brussel. Voor meer informatie, programma of gratis inschrijving: gelieve u voor 15 april 2014 in te schrijven op www.Brussels-knowledge-city.be. Registratie vooraf is verplicht.

Dit evenement krijgt steun van Fédération Wallonie-Bruxelles, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Vlaamse overheid.