logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Da Vincilezing: Jan Wier, een ketterse arts voor de heksen

woensdag, 12 maart, 2014 - 16:30
Paleis der Academiën
Hertogsstraat 1, 1000 Brussel
KVAB
Lezing

Jan Wier, boek Vera HoorensOp woensdag 12 maart 2014 geeft psychologe en professor aan de KU Leuven Vera Hoorens een voordracht in het kader van de Da Vincilezing over Jan Wier. De lezing vindt plaats om 16.30 u in het Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel

De Nederlandse arts Jan Wier is een van de uitzonderlijkste figuren van de zestiende eeuw. Als tegenstander van de heksenvervolging en pleitbezorger van de rechten van gevangenen geldt hij als voorloper van de psychiatrie en als verdediger avant la lettre van de mensenrechten. Daarnaast publiceerde hij over zeldzame ziektes, bezeten vrouwenkloosters en seksueel misbruik.

Prof. Vera Hoorens won de Jan Gillisprijs voor haar werk over Jan Wier. Uit het rapport van de jury: "Het werk geeft het verhaal van een arts die een begin maakte met de wetenschappelijk gefundeerde bestrijding van de heksenvervolgingen, en tevens duidelijk de overgang maakte van speculatieve naar proefondervindelijke geneeskunde. Omwille van het innovatieve van het onderwerp en de aangenaam lezende verhaaltrant komt dit werk zeker in aanmerking voor bekroning. Bovendien handelt dit werk over een Nederlandstalig arts-onderzoeker en diens invloed destijds in Europa." 

Meer info over de lezing vindt u hier.