• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Dag van de Verlichting

vrijdag, 9 mei, 2014 - 09:30
Brussel
Paleizenplein
scholen@vub.ac.be

Deze activiteit werd geannuleerd wegens te weinig inschrijvingen.

Op vrijdag 9 mei gaat de Nacht van de Verlichting door. De twee Vrije Brusselse universiteiten vieren dan hun verjaardag. Deze tweede editie staat in het teken van de 45ste verjaardag van de VUB en de 175ste verjaardag van de ULB. Voor het eerst wordt op het feestterein rondom het Koninklijk Paleis door beide universiteiten ook overdag een gratis programma voor scholen aangeboden.

Je klas kan helemaal gratis deelnemen aan deze Nederlandstalige activiteiten voor leerlingen in de derde graad secundair, georganiseerd door de VUB.

Brussel (beter) leren kennen

Professoren Evert Zinzen en Joost Vaesen zijn echt gek van Brussel. Tijdens deze quiz leggen ze je leerlingen op de rooster: hoe goed kennen ze Brussel? Kunnen ze de clichés over onze hoofdstad doorprikken? Een leuke en leerrijke activiteit, zowel voor complete Brussel-leken als voor de echte ketjes.

09:30 – 12:00 of 13:30 – 16:00

Max. 100 deelnemers

Op zoek naar het Higgs boson

Het Brout-Englert-Higgs Boson: Iedereen heeft ervan gehoord als mysterieuze deeltje dat de Belgische professor François Englert  en zijn Britse collega Peter Higgs de nobelprijs bezorgde. In deze interactieve presentatie legt prof. Steven Lowette haarfijn uit wat het Higgsdeeltje (of Scalair Boson voor de ingewijden) precies is en hoe het ontdekt werd door ‘mini Big Bangs’ te creëren in ’s werelds grootste deeltjesversneller. Hij wordt hierbij geholpen door Vlaanderens favoriete fysicanerd, Lieven Scheire. Er is geen specifieke voorkennis van fysica vereist, enkel een gezonde interesse in het onderwerp.

13:30 – 15:00, Warandepark

Max. 100 deelnemers

Deze activiteit werd geannuleerd wegens te weinig inschrijvingen.