Dokter, mag ik U wat vragen? Steeds meer kijkoperaties

upv
upv@vub.ac.be
Lezing

Steeds meer kijkoperaties: een lezing door Dr. Nele Van De Winkel van de dienst abdominale heelkunde, UZ Brussel

In het begin, eind jaren tachtig, werd deze nieuwe techniek alleen gebruikt voor onderzoek. Een kijkoperatie was aanvankelijk alleen een diagnostische techniek om met endoscopie (via een niet-natuurlijke opening, anders wordt het geen operatie genoemd) te kijken in een hol orgaan (bijvoorbeeld buikholte of kniegewricht), om te zien of het nodig was over te gaan tot behandeling met een 'echte' operatie.

In de laatste jaren heeft Minimaal Invasieve Chirurgie een enorme groei doorgemaakt. Met het voortschrijden van de techniek bleek het ook mogelijk om instrumenten door de buis heen in de holte te brengen en daarmee in de holte te werken. De term kijkoperatie wordt ook voor dergelijke ingrepen gebruikt.

Ook andere plaatsen waar men niet direct een holte zou vermoeden blijken geschikt te zijn voor deze operatietechniek, zoals rughernia's en bij afwijkingen en stoornissen van het hart.

Steeds meer operaties kunnen met een kijkoperatie worden uitgevoerd. Echter, Minimaal Invasieve Chirurgie is niet voor elk probleem en voor elke patiënt geschikt.

Normale prijs: € 3
Euromut- en Partenaleden: gratis
UZ Brussel personeel: gratis
Personeel Vrije Universiteit Brussel: € 1