Gender en politieke partijen: eliterekrutering en vrouwen in partijen

maandag, 5 mei, 2014 - 18:00
Faculteit: Law and Criminology
Vrije Universiteit Brussel
Campus Etterbeek, gebouw E (auditorium E.006)
RHEA i.s.m. VPW
evenementen.rc@vub.ac.be
Lezing 3 Tweespraak

Audrey Vandeleene is  bachelor in de politieke wetenschappen (2009), master in bedrijfskunde (2011) van de UCLouvain en master in management van overheidsorganisaties (Universiteit Gent, 2012). Sinds 2012 bereidt ze een doctoraat voor in de politieke wetenschappen aan de UCLouvain over kandidatenselectie in politieke partijen.

De lezing behandelt achtereenvolgens de vrouwelijke verkozenen, de vrouwen binnen de partijen en de vrouwelijke partijleden. De spreekster onderzoekt eerst hoe het ten gevolge van de quota toenemend aantal vrouwelijke kandidaten wordt gerekruteerd. Vervolgens snijdt ze het belang aan van de aanwezigheid van vrouwen aan de partijtop.

Ten slotte wordt het belang van vrouwelijke leden binnen politieke partijen onderzocht. En is er een gendered voting m.a.w. stemmen vrouwen veel vaker voor vrouwelijke kandidaten dan mannelijke? De lezing antwoordt op de algemene vraag naar wat de plaats is van vrouwen binnen (Belgische) politieke partijen.

Registratie

De Tweespraak gaat door in het kader van de cursus “Inleiding tot de Vrouwen-/genderstudies”, maar de lezingen zijn gratis toegankelijk voor andere studenten en geïnteresseerden. Gelieve wel uw aanwezigheid een week vooraf te bevestigen.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.