IJkingstoets

maandag, 30 juni, 2014 - 09:00 to maandag, 30 juni, 2014 - 13:00
Campus Etterbeek
Vrije Universiteit Brussel

De faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB organiseert samen met de overige 3 Vlaamse ingenieursfaculteiten een IJkingstoets wiskunde voor laatstejaars secundair onderwijs die geïnteresseerd zijn in de opleidingen burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect of industrieel ingenieur.

‘IJkingswat’? IJkingstoets!

Laat ons meteen duidelijk zijn: de toets is niet verplicht en het resultaat dat je behaalt heeft geen gevolgen voor jouw toelating tot de opleiding. Het gaat dus niet om een toelatingsexamen.

De toets is gebaseerd op de leerplannen wiskunde voor richtingen in het middelbaar onderwijs met zes uur wiskunde of meer in de derde graad. Leerlingen met een beperkter programma wiskunde kunnen ook deelnemen aan de toets: je talenten kunnen immers hoger zijn dan je vooropleiding laat vermoeden.

De toets bestaat uit meerkeuzevragen rond volgende thema’s:
-    Redeneren
-    Begrippenkennis
-    Wiskundige vaardigheden
-    Ruimtelijk inzicht
-    Combinatievragen, wiskundige vraagstukken in een fysica-context

Aan de VUB zullen drie versies van de toets zijn: een voor de opleiding burgerlijk ingenieur, een voor de opleiding burgerlijk ingenieur-architect en een andere voor de opleiding industrieel ingenieur. De opleidingen vereisen verschillende vaardigheden, die je op deze manier apart kan aftoetsen. Zo leggen de toetsen andere accenten. Terwijl de toetsen voor burgerlijk en industrieel ingenieur meer ingaan op wiskundige begrippen en vaardigheden, omvat de toets burgerlijk ingenieur-architect een uitgebreider deel rond ruimtelijk inzicht en een deel waarin je een tekst en beelden rond het thema 'stad en architectuur' moet lezen en interpreteren. Hiervoor heb je geen voorkennis nodig, een kritische blik volstaat.
Wil je meerdere toetsen afleggen, dan kan je zowel de sessie in juni als in september meedoen.

Tijdens de toets is enkel het gebruik van een balpen, potlood of gom toegestaan. Alle andere hulpmiddelen (handboeken, rekenmachine, gsm of smartphone, laptop, passer, geodriehoek,…) zijn niet toegelaten.
Je krijgt een formularium ter beschikking dat je mag gebruiken.

Inschrijven voor de toets is verplicht en kan tot en met 8 juni.

Waarom deelnemen aan de VUB?

De toets kan je helpen bij je definitieve studiekeuze, omdat hij je een beeld zal geven van je wiskundekennis en -vaardigheden. Wiskunde maakt immers een belangrijk deel uit van het bachelorprogramma. Daarom is het belangrijk dat je zo goed mogelijk voorbereid aan de start verschijnt.

Na de toets stil je jouw honger in ons studentenrestaurant, waar enkele studenten uit de opleiding aanwezig zullen zijn om op al jouw studentikoze vragen te antwoorden.

In de namiddag kan je aansluiten bij de feedbacksessie van de IJkingstoets waarin de vragen en oplossingen besproken worden.

De hele ervaring spoelen we tot slot door in het Kultuurkaffee op de campus. De ideale manier om je toekomstige campus en studiegenoten alvast te leren kennen!

Wat na de toets?

Korte tijd na het afleggen van de toets ontvang je via e-mail het resultaat. Mogelijks ontvang je dan graag nog wat persoonlijke feedback. Hiervoor kan je terecht bij de studiebegeleider. Als je na de toets merkt dat je kennis nog wat bijgespijkerd dient te worden, dan hebben wij goed nieuws. Aan de VUB heb je nog de hele zomer om je verder voor te bereiden! Bekijk ons aanbod voorbereidingscursussen.

Wil je na de voorbereidingscursussen checken of je niveau inderdaad in voldoende mate vooruitgegaan is, of wil je gewoon eens één van de andere versies van de toets afleggen, dan kan je in september een tweede keer deelnemen aan de IJkingstoets.

Schrijf je in!

Inschrijven voor de toets is verplicht en kan tot en met 8 juni.