Intersectionaliteit, politieke vertegenwoordiging en verkiezingen

maandag, 12 mei, 2014 - 18:00
Faculteit: Law and Criminology
Vrije Universiteit Brussel
Campus Etterbeek, gebouw E (auditorium E.006)
Lezing 4 Tweespraak

Karen Celis is als onderzoeksprofessor verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en is lid van het RHEA- Centrum Gender & Diversiteit. Ze is auteur van (samen met Petra Meier) De Macht van het Geslacht (Acco, 2006); (samen met Petra Meier en Bram Wauters ed.) Gezien, Gehoord, Vertegenwoordigd? Diversiteit in de Belgische Politiek (Academia Press, 2010) en co-editor van The Oxford Handbook on Gender and Politics (Oxford University Press, 2013).

Pas in 1995 kwam de eerste vertegenwoordiger van een etnische minderheid in het Belgische federale parlement. Sindsdien maken etnische minderheden niet meer dan 6% uit van de Belgische Kamer van Vertegenwoordigers. Wat opvalt is dat de meerderheid van deze vertegenwoordigers met een etnische minderheidsachtergrond vrouwen zijn. In deze lezing bespreken we waarom etnische minderheidsvrouwen sneller ingang vinden in de Belgische politiek dan etnische minderheidsmannen.

Registratie

De Tweespraak gaat door in het kader van de cursus “Inleiding tot de Vrouwen-/genderstudies”, maar de lezingen zijn gratis toegankelijk voor andere studenten en geïnteresseerden. Gelieve wel uw aanwezigheid een week vooraf te bevestigen.