Kan intelligentie bestaan zonder een lichaam?

vrijdag, 5 december, 2014 - 16:00 to vrijdag, 5 december, 2014 - 18:00
Iers College
Janseniusstraat 1, 3000 Leuven
Laboratorium voor Artificiële Intelligentie
Rondetafelgesprek

Intelligentie zonder lichaamZullen autonome robots de mensheid in intelligentie overstijgen? En welke gevolgen zou dat hebben voor het menselijke ras? Futurologen hebben er niet altijd een goed oog in, en de boeken waar de ‘technologische singulariteit’ als een gevaar wordt voorgesteld zijn al lang niet meer op de vingers van een hand te tellen.

Maar wat is er van waar? In hoever zullen deze droombeelden ooit werkelijkheid worden? Hoe moeten we een toekomst voorstellen waarin kunstmatige intelligentie alomtegenwoordig is? Wat betekent het voor de mensheid als lichamelijke verankering niet meer vanzelfsprekend is? En willen we dit soort van toekomst wel?

Over dat soort vragen zal worden gedebatteerd tijdens het rondetafelgesprek ‘Kan intelligentie bestaan zonder een lichaam?’, dat plaatsvindt op vrijdag 5 december 2014, van 16 tot 18 u in het Iers College aan de Janseniusstraat 1 te 3000 Leuven. Het gesprek zal worden ingeleid door professor Luc Steels van de Vrije Universiteit Brussel en worden gemodereerd door Dominique Deckmyn van De Standaard. Deelnemers zijn de professoren Herman Bruyninckx (KU Leuven), Dirk Van Dyck (Universiteit Antwerpen) en Frank van Harmelen (Vrije Universiteit Amsterdam). Ook kunstenaar Frank Theys is van de partij.

Het evenement wordt georganiseerd door het Laboratorium voor Artificiele Intelligentie van de VUB in het kader van 'Vesalius 500 jaar' en in samenwerking met de Belgisch-Nederlandse AI Vereniging (BNVKI). Na het rondetafelgesprek is er een opvoering van de tragikomische Casparo.

De inkom is gratis, maar registreren is nodig. Dat kan hier.