Over Kazernes en meer

Brussels University Alliance
csztalb@vub.ac.be
tentoonstelling

BUA KazernesOp 27 april hebben autoriteiten van de universiteiten VUB en ULB in de Brussels University Alliance (BUA) een inspirerende tentoonstelling ingehuldigd. De tentoonstelling toont werk en resultaten van de Brusselse studenten Architectuur in een mogelijke herbestemming van de Kazernes ‘Fritz Toussaint’.

De voorzitster van de tentoonstelling, Prof. C. Godfroid greep samen met Prof. F. Metzger en Prof. B. Moritz deze gelegenheid aan om de realisaties van hun 24 werkgroepen - waarin maar liefst 170 studenten - te tonen aan het grote publiek. In het project werkten de studenten Architectuur hun eigen visie uit rond ideale integratie van een universiteit in een stadswijk. De studenten behandelden daarbij ook vraagstukken over de huidige vorm van de stad en de verdere ruimtelijke ontwikkeling. De historische gebouwen van de Kazernes waren het centrale onderwerp in deze oefening, waarbij universiteiten dus verbonden werden aan heel concrete noden en aan bredere ruimtelijke ordening.

Na het analyseren van de context,  ook op het niveau van de site en van de wijk zelf, hebben de studenten een herbestemmingsplan uitgewerkt in de vorm van een heuse blauwdruk. Vervolgens werd in het plan ook een architecturaal ontwerp voor een twintigtal woonruimtes opgenomen.

Tijdens de voorstelling hebben de academische autoriteiten nog de kans gegrepen  om onze politici te bedanken die het project ondersteunen. Bijna 130 personen hebben het evenement met grote interesse bijgewoond, waaronder zowel studenten en mensen uit de universitaire gemeenschap, als ook politieke persoonlijkheden zoals: Vice-Premier Minister Laurette Onkelinx, Minister van Staat Philippe Busquin, volksvertegenwoordiger Marie Nagy, burgemeester Willy Decourty van Elsene, de schepenen en volksvertegenwoordigers Mevrouw Defourny, Désir, Gilson, Jodoigne en Turtelboom. Verder mochten we vertegenwoordigers uit private en publieke sector begroeten, zoals: de federale Regie der Gebouwen, de Maatschappij voor de Verwerving van Vastgoed en de vertegenwoordigers van de Federale Politie.

De tentoonstelling wordt nu ondergebracht in het CIVA. U kan ze daar bezoeken van 1 april 2014 tot 18 april 2014. Met grote dank aan CIVA.

Adres : CIVA - Centre International pour la Ville, l'Architecture et le Paysage www.civa.be. Rue de l'Ermitage 55 Kluisstraat - Bruxelles 1050 Brussel - T: 00 32 2 642 24 50 – Openingsuren:

Dinsdag – vrijdag : 12:00 -18:00

Zaterdag - zondag: 10:30 - 18:00