• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Het Lam Gods ontrafeld. Een extra spannende nocturne

donderdag, 3 april, 2014 - 19:00
Museum Schone Kunsten Gent
Hofbouwlaan 29, 9000 Gent
Alumniwerking
Alumni-event

Gefascineerd door Het Lam Gods? Het verloren paneel kunnen we jammer genoeg niet aanbieden. Maar wél een exclusieve blik achter de schermen van de restauratie van ‘het Gentse altaarstuk.’ Exclusiever kan een nocturne niet zijn!

‘Het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck is een onvervalste publiekstrekker in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Sinds 2012 echter krijgt het meesterwerk een grondige opknapbeurt en moet het grote publiek enkele panelen een tijdje missen. Gelukkig kunnen de echte kunstliefhebbers er nog steeds een glimp van opvangen, en wel in het Museum voor Schone Kunsten in Gent,  waar het werk gerestaureerd wordt.

Tijdens onze nocturne ‘Het Lam Gods ontrafeld’ kan je een blik te werpen op het Lam Gods in het atelier. Tevens geeft het restauratieteam tekst en uitleg over de historiek van het meesterwerk, de gebruikte verftechnieken en verschillende fases in de restauratie.

De avond wordt ingeleid door Prof. Dr Ann Dooms (VUB-ETRO), expert in digitale beeldverwerking. Zij vertelt over de onderzoeksmethodes waarmee haar ‘Multimedia Forensics onderzoeksteam’ de kwaliteit van een schilderij beoordeelt, beschadigingen en craquelures vaststelt en slechte restauraties of zelfs vervalsingen achterhaalt.

Inderdaad, het klinkt zo’n beetje als een aflevering van ‘CSI’ – en het is minstens zo spannend. Bovendien dragen Ann Dooms en haar team met hun expertise op het gebied van schilderij-analyse actief bij aan de restauratie van het Lam Gods. Kortom, een nocturne die boeit van begin tot eind…

19u00: Ontvangst en registratie
19u20: Lezing Ann Dooms ‘Multimedia Forensics’
20u15: Toelichting medewerkers KIK over de restauratie van het Lam Gods, naast het restauratie atelier
21u00: Afsluitend netwerkmoment met een hapje en een drankje

Inschrijven

Het spijt ons maar deze nocturne in reeds volzet. Hou onze website en nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van al onze events! Tot binnenkort!