• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Nieuwe bevoegdheden voor de uitvoering van vermogensstraffen: het strafrechtelijk uitvoeringsonderzoek anno 2014

woensdag, 12 februari, 2014 - 18:30
Faculteit: Law and Criminology
Gebouw D - Promotiezaal (D2.01)
Campus Etterbeek
Onderzoeksgroepen CRiS & FRC
evenementen.rc@vub.ac.be
Debatavond

Strafrechters kunnen substantiële vermogensstraffen uitspreken, maar de uitvoering van deze straffen verloopt vaak moeizaam of vindt helemaal niet plaats. Een wetsontwerp van de federale regering heeft tot doel hieraan te verhelpen door ingrijpende onderzoekshandelingen mogelijk te maken na de schuldigverklaring. Zo zouden onder meer onderzoeksverrichtingen uit het vooronderzoek zoals een afluistermaatregel mogelijk worden in het kader van de strafuitvoering Zorgt meer slagkracht in de uitvoeringsfase voor een socialer strafrecht, of dreigt het ontwerp net sociale drama’s teweeg te brengen? Is er een aantoonbare noodzaak voor dergelijke wetgeving? Is het opportuun en zelfs noodzakelijk indringende onderzoekshandelingen mogelijk te maken nadat de schuld van een persoon reeds is vastgesteld? Gaat de voorgestelde hervorming ver genoeg en zullen de doelen van de wetgever bereikt worden? Deze en vele andere heikele punten van dit ingrijpende wetsontwerp worden besproken vanuit juridisch en criminologisch oogpunt.

Programma:

Onthaal

Introductie – Prof. dr. Paul De Hert (Vrije Universiteit Brussel, Tilburg University)

Uiteenzetting en paneldebat met 

• Dhr. Thierry Freyne (substituut-procureur-generaal, directeur COIV) 
  • Dhr. Karel Van Cauwenberghe (onderzoeksrechter, voorzitter vereniging van onderzoeksrechters) 
  • Mr. John Maes (advocaat, namens de Orde van Vlaamse Balies) 
  • Prof.dr. Marc Cools (Vrije Universiteit Brussel, UGent) 

Moderator: Prof. dr. Tom Decaigny (Vrije Universiteit Brussel)

Conclusie – Prof. dr. Filiep Deruyck (Vrije Universiteit Brussel)

Praktisch:

12 februari 2014, van 18u30 tot 20u30 
Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek, promotiezaal (D.2.01)

De Orde van Vlaamse Balies heeft 2 juridische punten toegekend voor permanente vorming (dossiernr. 2013-01794).

Organisatie:

Vrije Universiteit Brussel – Faculteit Recht en Criminologie – onderzoeksgroepen CRiS & FRC.

Het wetsontwerp met betrekking tot het strafrechtelijk uitvoeringsonderzoek kreeg tot op heden nauwelijks aandacht in het publieke, maatschappelijke of wetenschappelijke debat. Nochtans vertoont deze mogelijke wetswijziging groot belang voor de strafuitvoering, het strafuitvoeringsbeleid en de aanpak van fraude. Tevens raakt het voorstel aan fundamentele rechten en ijkpunten van ons rechtsbestel. Twee interdisciplinaire onderzoeksgroepen actief op deze domeinen slaan de handen in elkaar voor deze debatavond: enerzijds de criminologische onderzoeksgroep Crime and Society, waar substantiële expertise aanwezig is inzake strafrechtelijk beleid en strafuitvoering, anderzijds de onderzoeksgroep Fundamental Rights and Constitutionalism die zich toelegt op vraagstukken met betrekking tot fundamentele rechten.

Registratie

Gratis toegang, inschrijving verplicht.