Projecties 2 RE:Work Brussel. Ruimte voor industrie, logistiek en groothandel in de stad

dinsdag, 11 maart, 2014 - 20:00
deSingel
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Openingsdebat

ReWork TentoonstellingOp dinsdagavond 11 maart om 20.00 uur opent in de reeks Projecties de tentoonstelling 'RE:Work Brussel. Ruimte voor industrie, logistiek en groothandel in de stad' met een debat in Muziekstudio van deSingel. De deelnemers aan het debat zijn

• Jens Aerts (gastprofessor Cosmopolis - VUB)
  • Alain Deneef (intendant Brussels Metropolitan)
  • Martine Gossuin (Citydev Directrice gemengde projecten)
  • Benoit Moritz (professor Louise - ULB)
  • Joris Tiebout (CEO Abattoir)
  • Christoph Grafe, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut, als moderator.

RE:Work toont het resultaat van een internationale masterclass waaraan 38 studenten uit Brussel, Barcelona, Manchester en Bordeaux meewerkten. RE:Work vertrekt van uitdagingen voor Brussel, een metropool met een grote demografische groei én een omvangrijke industriële infrastructuur die echter eerder aftakelt dan zich heroriënteert. Vroegere woon- en werkzones fungeren nu volledig als woongebieden. Mengvormen bestaan amper. Oorzaak is het ontbreken van hedendaagse economische modellen van stedelijke verweving.

De masterclass onderzocht het optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en het faciliteren van een andersoortige economie en huisvesting. De studenten verrichtten ontwerpend onderzoek op vijf zeer diverse sites, elk met een eigen economische structuur en context: de buurt rond de Reyerslaan, de Demetskaai, Neder-over-Heembeek, de Da-Vincisite en de buurt rond het Batelagedok.

De verfrissende en uiterst heldere ontwerpvoorstellen getuigen van een innovatieve benadering die de coëxistentie van stad en economie blijft zien als premisse voor een duurzame ontwikkeling van de Brusselse metropool. Het produceren en consumeren van andere soorten energie en het beschikbaar stellen van ruimte voor ondernemerschap aan de nieuwe Brusselaars - met connecties over de hele wereld - zijn slechts enkele van een reeks aanbevelingen.

De tentoonstelling loopt tot 7 juni 2014.