Quota's: van de politiek naar de wetenschappen en de economie. Een goede zet?

maandag, 28 april, 2014 - 18:00
Faculteit: Law and Criminology
Vrije Universiteit Brussel
Campus Etterbeek, gebouw E (auditorium E.006)
RHEA i.s.m. VPW
evenementen.rc@vub.ac.be
Lezing 2 Tweespraak

Alison E. Woodward is als hoogleraar verbonden aan de vakgroep Politieke Wetenschappen van de faculteit ESP en als Senior Associate Fellow  aan het Institute for European Studies. Ze is ook vicevoorzitter van RHEA-Centrum Gender & Diversiteit.  Zij doceert het vak ‘Civil Society, Representation and Diversity in the European Union ‘(VUB Post Graduate Master in European Integration).  Haar publicaties behandelen gelijke kansenbeleid in de Europese Unie en de uitdagingen van diversiteit.

Een van de meest omstreden werktuigen voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen zijn de ‘quota’. In West-Europa heeft België een van de meest vergaande quotaregelingen voor de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek en in de raden van bestuur van bedrijven. Verder nam België verschillende initiatieven om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in onderzoek en hoger onderwijs tegen te gaan.  Deze lezing schetst de logica van quota en situeert ze in een breder kader van instrumenten voor gelijke kansen . Ze presenteert de huidige stand van zaken van quota in het bedrijfsleven en de wetenschappen in België en Europa.

Registratie

De Tweespraak gaat door in het kader van de cursus “Inleiding tot de Vrouwen-/genderstudies”, maar de lezingen zijn gratis toegankelijk voor andere studenten en geïnteresseerden. Gelieve wel uw aanwezigheid een week vooraf te bevestigen.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.