Uitreiking van de Zonta-aanmoedigingsprijs 2014

vrijdag, 23 mei, 2014 - 16:00
Convivium
Esplanade Etterbeek (naast het restaurant), Pleinlaan 2, 1050 Brussel
Zonta Club ZC Brussel Zavel i.s.m. RHEA (Centrum voor Gender & Diversiteit VUB)
T. 0486/11 47 53 (Lieve Van Bruystegem, Zonta).

Zonta-aanmoedigingsprijs

Deze prijs (voor het eerst uitgereikt in 2002) is een eigen initiatief van Zonta Club ZC Brussel Zavel en heeft tot doel :

• Een masterproef te belonen die op een relevante manier het statuut van de vrouw, op welk gebied dan ook, belicht en/of poogt te verbeteren.
  • Zonta International meer naambekendheid te geven bij een groter, jonger, academisch publiek.
  • Jonge vrouwen te boeien voor de Zonta ideeën en de Zonta International Organisatie.

De laureate Dana Brouckmans bestudeerde in haar masterscriptie “Auch Mädchen haben Heldenblut in den Adren”: Grenzüberschreitung und Gesellschaftskritik in sechs Novellen Marie von Ebner-Eschenbachs'  zes novellen van de Oostenrijkse schrijfster Marie von Ebner-Eschenbach (1830-1916). Ze gebruikte daarvoor de intersectionaliteitstheorie, de theorie die de verhouding onderzoekt tussen gender-, etniciteit- en klasse-gerelateerde mechanismen van onderdrukking en emancipatie.

Hoewel deze studie literatuur onderzoekt die meer dan een eeuw oud is, scherpt ze ook onze aandacht voor actuele emancipatorische handelingen die zich ver van de luide openbare vertogen voltrekken en die van de vrouwen en mannen in kwestie moed, eigenzinnigheid en verbeelding verlangen, kortom: voor handelingen die voor deze vrouwen en mannen niets minder zijn dan heldendaden.

Dana Brouckmans schreef haar scriptie in juni 2013 als studente Taal- en Letterkunde aan de VUB, met als promotor Prof. Inge Arteel.

• Prof. Dr. Machteld De Metsenaere, directeur RHEA : Verwelkoming.
  • Mevr. Dafne Reymen, voorzitster ZONTA Club-Brussel ZAVEL : Toelichting over ZONTA en de betekenis van de aanmoedigingsprijs.
  • Prof. Dr. Inge  Arteel, promotor : Korte voorstelling van het bekroonde werk
  • De laureate Dana Brouckmans : Korte toelichting over haar werk.
  • Prof. Dr. Machteld De Metsenaere : Afsluitend woord en uitnodiging tot de receptie