De winnaars van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd 2014 zijn gekend

Faculteit: Science and Bio-engineering Sciences
Campus Etterbeek
Wiskunde olympiade

Jaarlijks kruisen ongeveer 2000 wiskundeknobbels uit het vierde, vijfde en zesde jaar secundair onderwijs de degens. Ze buigen zich over een aantal intrigerende wiskundige opdrachten in de Wiskunnend Wiske Wedstrijd. Einddoel? Een plaatsje én overwinning in de finale op Pi-dag, 14 maart. Wie zei er ook al weer dat Wiskunde saai was?

Geen klassieke vraagstukken

Prof. Ingrid Daubechies bedacht een reeks opdrachten om leerlingen uit het secundair onderwijs kennis te laten maken met de wiskunde die haar boeit en nog iedere dag bezighoudt. Bovendien heeft ze een grote passie voor stripverhalen en kwam ze al snel uit bij Wiske.

Vergeet voor even de wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen of limieten... Treed binnen in de fascinerende wereld van de wiskunde vol raadsels en ontdekkingen.
Hier geen klassieke vraagstukken met gegevens en formules, maar wel uitdagende vragen waar wiskundigen nog steeds hun hoofd over breken.

Je kan de voorgaande opdrachten in de kolom hiernaast raadplegen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De voorronde bestaat uit 3 opdrachten die in klasverband worden opgelost. Deze hersenbrekers worden tussen september en januari toegestuurd.

Elke klas krijgt vervolgens drie weken om deze opdrachten op te lossen. De klassen die het over alle drie de opdrachten er het beste vanaf brengen, mogen deelnemen aan de finale op Pi-dag: 14 maart. Zij mogen het dan onderling komen uitzweten tijdens een razend spannende eindstrijd op onze campus in Etterbeek.

Dit jaar nemen een record aantal leerlingen deel aan de wedstrijd die ondertussen een vaste waarde in Wiskunde-land is geworden. We verwachten dan ook een hevige strijd.

De winnaars van 2013-2014

Nummer 1 met een score van 59/60
Virga Jessecollege Hasselt, VI 6 Latijn Wiskunde

Nummer 2 met een score van 58.5/60
Heilige-Drievuldigheidscollege Leuven, 5 GWIi-5LWIi-5WEWIi

Nummer 3 met een score van 58/60
Stedelijke Humaniora, Dilsen-Stokkem, 6 wetenschappen-wiskunde

Winnaars Wiskunnend Wiske 2014

Bekijk de sfeerbeelden van de finaledag van 2014

Wall of Fame

• Winnaars Wiskunnend Wiske 2013De winnaar van de derde editie (2013) waren de leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie uit Sint-Niklaas (6WeWib - 6LWib - 6Gwib). De winnende klas mocht op een film-experience en kroop voor één dag in de huid van een echte filmcrew. Daar bovenop kreeg iedere leerling nog een externe harde schijf van Dell en een stripboek cadeau.
  • Winnaars tweede editie, Pi-dag 2012: Sint-Albertuscollege Haasrode, 6GWw-WWw-LWw
  • Winnaars eerste editie, Pi-dag 2011: Sint-Jozefinstuut Essen, 6WEWI7

Heb je nog vragen? Contacteer ons dan via 02/629.33.58 of wiskunnend.wiske@vub.ac.be

Deze opdrachtenreeks kwam tot stand met de samenwerking van  de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel, prof. Ingrid Daubechies en Standaard Uitgeverij.

Deze wedstrijd kan rekenen op de steun van:

Sponsors Wiskunnend Wiske

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.