Bezoek aan de onderzoeksgroep architectuur ‘æ-lab’

woensdag, 11 maart, 2015 - 14:00
Department of Architectural Engineering (ARCH)
upv
upv@vub.ac.be
upv.vub.ac.be
geleid bezoek

De æ in het 'æ-lab' staat voor de samensmelting en symbiose tussen “a”rchitectuur en “e”ngineering. De originele strategie van dit “labo”geeft een antwoord aan meerdere actuele problemen van onze samenleving.

Drie thema’s die zich uitermate lenen voor interdisciplinaire aanpak zijn het ‘ontwerpen van “lichtgewicht structuren”, de “renovatie en herbestemming van gebouwen” en de “constructie van transformeerbare structuren”.

Binnen het æ-lab vindt men het Light- weight Structures Lab dat zich toespitst op het onderzoeken en ontwikkelen van inno- vatieve constructies die structureel efficiënt, optimaal in materiaalgebruik en bijgevolg uitermate licht zijn. Zo bijvoorbeeld richt hun onderzoek zich naar het ontwikkelen van ultralichte opblaasbare concepten en de constructie van tenten voor humanitaire doeleinden.

Re-Use onderzoekt Belgisch 19e en 20e eeuws onroerend erfgoed in functie van de actuele renovatie- en restauratiepraktijk. Hierbij staan twee onderzoeks- lijnen centraal, namelijk de fundamentele kennisopbouw over dit erfgoed en het meer toegepast onderzoek naar kwalitatieve renovatie- en restauratietechnieken. Re-Use zet zich ook sterk in op kennisontwikkeling die direct relevant is voor de stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het onderzoek van Transform spitst zich toe op het ontwerp, de realisatie en de beoordeling van constructies die getransformeerd kunnen worden. Deze transformaties bieden een antwoord op wijzigende randvoorwaarden, zoals veranderende no- den van gebruikers of strenger wordende eisen. Bovendien hebben transformeerbare constructies ook een kleinere ecologische en financiële impact op lange termijn dan statische constructies.

Normale prijs: 5 euro

Leden VKP VUB/EhB/UZ Brussel: 1 euro