Binnenkort een windturbine in mijn tuin?

donderdag, 7 mei, 2015 - 10:00
Karel Van Miert, zaal Van Gogh
Pleinlaan 2, 1050 Elsene
upv
upv@vub.ac.be
www.upv.vub.ac.be

windturbine

In deze lezing proberen we feiten en fictie over windenergie van elkaar te scheiden.

Hoewel we weten dat de aarde opwarmt en we ergens ook wel beseffen dat we een inspanning zullen moeten doen om groenere stroom te produceren en minder te verbruiken, is veel van de berichtgeving over duurzame energie eerder negatief, vooral als het gaat over windenergie.

"Windturbines zijn lawaaierig, lelijk, gevaarlijk voor vogels en zijn alleen rendabel door de royale subsidies". Althans, dat horen we vaak.

We leggen de werking van een windturbine op een bevattelijke manier uit, en vergelijken windenergie met andere energiebronnen. We bespreken de kosten van windenergie, de impact en de overlast. We besteden aandacht aan nieuwe ontwikkelingen en gaan na hoeveel windturbines we zouden moeten plaatsen om België van groene stroom te voorzien.

• Lid UPV: 7 euro
  • Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro