logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Diertransplantatie in het menselijk lichaam

maandag, 19 oktober, 2015 - 14:00
Campus: Brussels Health Campus
UZ Brussel
Auditorium Kiekens
UPV
026148220
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be
Lezing

Xenotransplantatie, het transplanteren van organen of weefsels tussen verschillende soorten: voor veel mensen een raar idee. Maar toch niet zomaar een wild idee van uitsluitend chirurgen.

Het idee ontstond in de eerste plaats vanwege het enorme tekort aan organen. Een orgaan van een dier, vaak een varken, zou als donor gebruikt kunnen worden wanneer er een tekort is aan menselijke donororganen.  Als dat allemaal 'technisch' lukken zou, kunnen veel mensen daar enorm bij gebaat zijn. Maar de ethische vragen blijven. Eén daarvan is: mogen we dieren wel gebruiken als donor? De andere grote vraag is: mogen we het risico nemen de gemeenschap als geheel bloot te stellen aan een nieuw virus, een nieuwe epidemie, hoe klein die kans ook is, ten bate van het welzijn van een individuele patiënt?

De ethische kant is daarbij maar één van de vier horden die genomen moeten worden voordat xenotransplantatie voor mensen concreet realiseerbaar is. Welke de andere horden zijn? Sigrid Van Laere, dierenarts aan het VUB-animalarium en lid van de Ethische Commissie Dierproeven, voorziet ons van het hele plaatje.

dieren