Discriminatie bekeken vanuit evolutionair perspectief

dinsdag, 10 maart, 2015 - 10:00
Karel Van Miert
Van Gogh
upv
upv@vub.ac.be

discriminatie

Zonder sociaal leven is ‘discriminatie’ niet mogelijk. Hoe is dat fenomeen precies ontstaan in de loop van de evolutie van het leven?

In een eerste reflex komt meestal rassendiscriminatie bij je op, maar na enig nadenken ook andere vormen. Men hoort van discriminatie op het werk en daarbij worden vaak vrouwen gediscrimineerd, beweert men. Ze klagen ook over discriminatie in carrièreplanning, verloning en dan hebben we het nog niet over handtastelijkheden. Hebben enkel vrouwen daarover te klagen?

Daklozen worden toch ook gediscrimineerd? En armen? Iemand die zijn belastingen naar behoren betaalt wordt ook gediscrimineerd tegenover diegenen die ze ontduiken? Waar eindigt het? Bij zieken, HIV-patiënten of dementen?

Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met discriminatie? Een aantal evidente vragen waarbij het antwoord niet voor de hand ligt.

Inschrijven op voorhand is noodzakelijk

UPV-leden: 7 euro
Leden VKP VUB/EhB/UZ Brussel: 1 euro