logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Een eeuw relativiteitstheorie: Einstein at te Movies en gratis museumbezoek

woensdag, 25 november, 2015 - 13:00
Auditorium van het Museum voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29, 1000 Brussel
Museum voor Natuurwetenschappen
https://www.naturalsciences.be/nl/
Multimediale lezing

HomeEinsteins relativiteitstheorie altijd al (beter) willen begrijpen? In Einstein at the Movies legt fysicus Karel Van Acoleyen relativiteit haarfijn uit. Niet aan de hand van wiskundige vergelijkingen, maar wel op basis van fragmenten uit sciencefictionfilms. Kom op woensdag 25 november naar zijn lezing in het Museum voor Natuurwetenschappen en bezoek daarna gratis de museumzalen.

Op 25 november is Albert Einsteins algemene relativiteitstheorie precies een eeuw oud. Zijn theorie heeft onze kijk op ruimte, tijd en alles daartussen drastisch veranderd. Ze bleek daarbij cruciaal voor ons begrip van de natuur: zonder relativiteitstheorie geen kosmologie en geen elementairedeeltjesfysica. Maar daarnaast, bijvoorbeeld, ook geen gps-technologie.

De relativiteitstheorie speelt dan ook een prominente rol in tal van sciencefictionfilms, zoals recent nog in de kaskraker Interstellar. In zijn Einstein at the Movies-lezing legt theoretisch fysicus Karel Van Acoleyen de essentie van deze wondermooie theorie uit aan de hand van een rits filmfragmenten. Verwacht je aan een trip langs zowel de science als de fiction van gewichtloosheid, tijdreizen, zwarte gaten, wormgaten en nog veel meer.

De lezing vindt plaats in het auditorium van het Museum voor Natuurwetenschappen, het dinomuseum (nabij Brussel-Luxemburg), en is gratis. Wat meer is: op vertoon van je VUB-studentenkaart krijg je na de lezing gratis toegang tot de rest van het museum.