logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Filmavond: Elephant's Dream

donderdag, 19 maart, 2015 - 19:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Q.D
UCOS
bram.cleys@ucos.be
www.ucos.be
Film + debate

Het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking - UCOS organiseert samen met het Afrika Filmfestival (Leuven - Vlaams-Brabant) een vertoning van de documentaire Elephant's Dream. De vertoning wordt gevolgd door een panelgesprek over de (afwezige) Staat in Congo.

De filmvertoning gaat door in lokaal Q.D vanaf 19u. Deelname is gratis.

Elephant’s Dream is een portret van drie overheidsinstellingen en hun werknemers in DR Congo. De in elkaar verweven verhalen van een vrouwelijke postbeambte in een vervallen postkantoor, twee collega’s op een verlaten treinstation en een groep brandweermannen in de enige brandweerkazerne, geven inzicht in hun dagelijkse (over)leven in de derde grootste stad van Afrika, Kinshasa. 

Hoewel deze drie overheidsinstellingen op hun laatste benen lopen, zorgt de film voor een verrassend poëtische en empathische kijk op een staat in verval. Toch maakt de film ons ook getuige van de kleine, maar duidelijke tekenen van verandering en revolutie. 

Na de film volgt een nabespreking over het centrale thema van de film - staatsopbouw en overleven in een Staat 'in opbouw'. Met:

  • Kristof Bilzen: regisseur
  • Jean-Jacques Wondo: onafhankelijk expert in socio-politieke en veiligheidsvraagstukken, verbonden aan het GRIP
  • Nadia Nsayi: beleidsmedewerker Grote Merengebied Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen
  • Moderator: Stefan Moens (Erasmushogeschool Brussel)