De financiering van levensbeschouwingen

UPV
upv@vub.ac.be
Lezing

Het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke symbolen, de anti-abortus One of Us-beweging, 'islamisering', islamofobie, de afschaffing van de levensbeschouwelijke vakken op school ten voordele van het vak LEF, de interlevensbeschouwelijke dialoog, de levensbeschouwelijke polarisatie van ethische vraagstukken, ... Het is slechts een greep uit de items die veelvuldig in de media aan bod komen.

België heeft er, omdat zij een belangrijke opdracht vervullen, steeds voor gekozen om levensbeschouwingen binnen de samenleving te laten gedijen. Op basis hiervan werd een aantal levensbeschouwingen, gespreid in de tijd, officieel erkend. Aan deze erkenning is een zekere mate van overheidsfinanciering gekoppeld. Wie financiert, wat wordt gefinancierd, hoe gebeurt dit en over hoeveel euro’s gaat het? Het resultaat is een versnippering van financieringsbronnen met uiteenlopende, onevenredige modaliteiten. De vraag is dan ook: moet er überhaupt gefinancierd worden?

financiering

• Lid UPV: 7 euro
  • Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro
  • Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: 1 euro op vertoon