Van God tot Niets: religie vanuit comparatief filosofisch perspectief

UPV
upv@vub.ac.be
Lezing

De wereldgeschiedenis leert ons van het bestaan van uiteenlopende religieuze verschijningsvormen. Wat maakt deze verschillende uitingen tot religie? En kunnen we uit wat ze gemeenschappelijk hebben afleiden wat religie in wezen is?

We baseren ons op de comparatieve filosofie van Ulrich Libbrecht om de religieuze diversiteit enerzijds in kaart te brengen en hier anderzijds een gemeenschappelijke dieptestructuur uit af te leiden.

Volgens Libbrecht ligt de eenheid in de mystieke grondervaring, en de verscheidenheid in de verschillende symbolische uitingsvormen. We zullen ons niet richten op de gebruiken en rituelen, maar wel op de ideeƫn en de basisuitgangspunten die religies bepalen.

god

• Lid UPV: 7 euro
  • Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro
  • Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: 1 euro op vertoon van studenten- of personeelskaart