Hervorming van de burgerlijke rechtspleging

Studiedagen Potpourri I

De Wet Potpourri I

Hervorming van de burgerlijke rechtspleging

De wet “houdende wijziging van het burgerlijk procesrecht en houdende diverse bepalingen inzake justitie” die binnenkort in de Kamer wordt goedgekeurd, is de eerste van de door minister van Justitie Koen Geens aangekondigde Potpourri-wetten. Ze beoogt de hervorming van de burgerlijke rechtspleging. De opzet is het aanpassen van de burgerlijke rechtspleging aan de noden van de tijd. Procedures moeten sneller en efficiënter verlopen zonder in te boeten op de kwaliteit.

Potpourri I grijpt in op de dagelijkse procespraktijk en is dan ook uiterst relevant voor magistraten, advocaten, gerechtsdeurwaarders en griffiers. Zo bevat de wet nieuwe regels over de kennisgeving van procesakten aan en door advocaten, de syntheseconclusie en de nietigheidsleer. De wet schrijft ook voor hoe een conclusie voortaan moet worden gestructureerd en beperkt het advies van het Openbaar Ministerie in burgerlijke zaken. Daarnaast schept zij tevens een kader voor een minimale digitale procesvoering (e-Box en e-Deposit). Voorts stuurt Potpourri I de regels inzake verstek en hoger beroep bij en maakt het van de alleenzetelende rechter, zowel in eerste aanleg als in hoger beroep, de algemene regel. Tot slot bevat de wet ook een nieuwe, buitengerechtelijke procedure tot invordering van onbetwiste geldschulden in ondernemingszaken. Kortom, de wet houdt voldoende innovaties in om de volle aandacht van de rechtspracticus te verdienen.

Vanwege het grote belang van deze wet organiseren de instituten voor procesrecht van de KU Leuven, UGent, UAntwerpen en VUB samen een reeks studiedagen over Potpourri I. Op 4 verschillende data wordt de nieuwe wet aan u voorgesteld. Hierbij wordt de impact ervan op de burgerlijke rechtspleging grondig geanalyseerd. De sprekers zijn experten in het vakgebied: Prof. Benoît Allemeersch (KU Leuven), Prof. Karen Broeckx (UGent), Prof. Bruno Maes (VUB), Prof. Stefan Rutten (UAntwerpen), Prof. Piet Taelman (UGent), Prof. Beatrix Vanlerberghe (UAntwerpen), Prof. Paul Van Orshoven (KU Leuven) en Prof. Stefaan Voet (KU Leuven). Klik hier voor meer informatie over alle data.

Voorzitter: Sidney Berneman, raadsheer in het Hof van Cassatie.

16:00 - 16:30 Onthaal
16:30 - 16:40 Inleiding door de voorzitter
16:40 - 17:15 1. Kennisgeving aan advocaten, motiveringsplicht, gestructureerde conclusies, syntheseconclusie, keuze woonplaats, nietigheden
Prof. Bruno Maes en Patricia Vanlersberghe, VUB
17:15 - 17:45 2. Digitale procesvoering
Peter Spaas, griffier-hoofd van dienst Hof van Beroep te Antwerpen en Marc Duforez, FOD Justitie
17:45 - 18:15 3. Alleenzetelende rechter en advies O.M.
Prof. Beatrix Vanlerberghe en prof. Stefan Rutten, UAntwerpen
18:15 - 18:30 Vragen
18:30 - 18:50 Pauze
18:50 - 19:20 4. Invordering van onbetwiste geldschulden
Prof. Benoît Allemeersch en prof. Stefaan Voet, KU Leuven
19:20 - 19:55 5. Rechtsmiddelen
Prof. Piet Taelman en prof. Karen Broeckx, UGent
19:55 - 20:10 Vragen
20:10 - 20:30 Uitleiding
Prof. Paul Van Orshoven, KU Leuven

Het inschrijvingsgeld bedraagt 145 euro. In dit bedrag is inbegrepen:

• deelname aan één studiedag,
  • een uitgebreide documentatiebundel,
  • catering en
  • de publicatie die na de studiedagen zal verschijnen bij die Keure

De inschrijving van magistraten, gerechtelijk stagiairs en personeel van griffies en parketten wordt ten laste genomen door het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, op voorwaarde van effectieve deelname.

Accreditatie

• Erkend door de Orde van Vlaamse Balies voor 4 juridische punten
  • SAM-TES: erkenning werd aangevraagd
  • Instituut voor Gerechtelijke Opleiding

Vrije Universiteit Brussel
Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Brussel

Bereikbaarheid en campusplan. Wegens werken is ingang 6 aan de Triomflaan afgesloten. Het is aangeraden ingang 13 op de Pleinlaan te gebruiken (voor aanvang van de studiedag wordt hiervoor een barcode doorgestuurd).

Er is parkeergelegenheid onder gebouwen Q, B en C.

Het is niet meer mogelijk zich in te schrijven voor dit event!

• Een deelname kan niet geannuleerd worden, vervanging is toegestaan.
Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.