Leeftijdsgerelateerde onvruchtbaarheid

upv@vub.ac.be
www.upv.vub.ac.be

onvruchtbaarheid

De leeftijd is een erg belangrijk element in de vruchtbaarheid. Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt.

Een vrouw heeft namelijk een beperkte hoeveelheid eicellen. Eicellen worden reeds vóór de geboorte aangemaakt en in een onrijp stadium in de eierstokken gestockeerd. Een pasgeboren meisje beschikt over ongeveer 1 miljoen eicellen. Die beginnen vanaf dan af te sterven, zodat er tegen de puberteit nog zo’n 400.000 over zijn. Bij de menopauze blijven er nog maar enkele tientallen over.

Omdat de man voortdurend zaadcellen aanmaakt, speelt de leeftijd een minder belangrijke rol. Toch is het zo dat hun zaadkwaliteit gemiddeld vanaf de leeftijd van 40 tot 45 jaar begint af te nemen. Ook zij lopen dan meer risico op kinderen met chromosoomafwijkingen

Vooraf inschrijven is niet nodig.

Deelname per activiteit met koffiepauze

• 3 euro ter plaatse te betalen
  • Leden Partena/personeel UZ Brussel: gratis
  • Studenten (alle) en personeel VUB: 1 euro Kortingen enkel op vertoon van studenten-, personeels- of lidkaart