Naar één wereld: de drie stappen van de globalisering

donderdag, 8 oktober, 2015 - 14:00
Karel Van Miert
UPV
upv@vub.ac.be
Lezing

Hugo Van de Voorde vertelt het verhaal van de geschiedenis van de globalisering. Hieruit blijkt dat België vandaag één van de meest geglobaliseerde landen ter wereld is. Zijn stelling is dat de huidige globalisering de derde in een globaliseringsrij is. De eerste globalisering was gericht op koophandel en kolonisatie en vond plaats van de 16de tot en met de 18de eeuw. De tweede was een industriële en imperialistische globalisering, gedurende de lange 19de eeuw. Deze leerde ons dat een globalisering niet uit de lucht komt vallen, maar ‘mensenwerk’ is en - indien slecht ‘gemanaged’ - ook afgebroken kan worden, wat gebeurde in 1914. Pas een 75-tal jaar later werd opnieuw het niveau bereikt van de tweede globalisering. De derde globalisering die hiervan aan de basis lag, uit zich op digitaal en financieel vlak (respectievelijk voor en na 2000).

Dat historisch verhaal brengt hij in deze lezing, waarbij hij ook de huidige situatie bijzonder kritisch bekijkt: de asymmetrie tussen de reële economie en de financiële ‘trouvailles’ is voor hem een signaal dat er in de voorbije decennia heel wat is misgelopen.

één wereld

• Lid UPV: 7 euro
  • Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro
  • Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: 1 euro op vertoon van studenten- of personeelskaart