Neutraliteit, bron van levensbeschouwelijke vrijheid en gelijkheid

donderdag, 15 oktober, 2015 - 10:00
Karel Van Miert
UPV
upv@vub.ac.be
Lezing

Karel werd jarenlang misbruikt door een priester. De ambtenaar bij wie hij een klacht wenst neer te leggen draagt een halsketting met een houten kruis.

Mohammed formuleert een aanvraag tot gezinshereniging. Het dossier blijkt onvolledig. De ambtenaar bij wie hij verhaal gaat halen, draagt een pin van het Vlaams Belang.

Kan het uiterlijk van de ambtenaar een schadelijke invloed uitoefenen op de perceptie van de dienstverlening of op de vrijheid van de burger? Voor wiens vrijheid moeten we dan kiezen, de gewetensvrijheid van de ambtenaar of het zelfbeschikkingsrecht van de burger?

Deze lezing argumenteert, aan de hand van concrete voorbeelden, voor een strikte neutraliteit. Deze zou de beste garantie bieden om vrijheid en gelijkheid te waarborgen.

neutraliteit

• Lid UPV: 7 euro
  • Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro
  • Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: 1 euro op vertoon van studenten- of personeelskaart