Onderwijsdebat 'Is de keuzevrijheid gewaarborgd?'

donderdag, 15 oktober, 2015 - 20:00
U-residence
Uitstraling Permanente Vorming, HVV, huisvandeMens, deMens.nu, Vermeylenfonds, OSB, Willemsfonds, IDLO
secretariaat@h-vv.be
www.h-vv.be
Debat met aansluitende receptie

Het onderwijs in Vlaanderen staat voor immense uitdagingen. Maatschappelijke evoluties, technologische innovaties, sociaaleconomische factoren, (ingrijpende) demografische factoren, budgetttaire beperkingen, nieuwe pedagogische inzichten: het zijn allemaal factoren die de sector en het beleid verplichten om te evolueren en te hervormen. Er gaat nauwelijks een dag voorbij waarop de media geen aandacht besteden aan een of meerdere gevoelige thema's en hete hangijzers, zoals de ingrijpende hervorming van het secundair onderwijs, de toepassing van het M-decreet, de problematiek van armoede, ongelijkheid en sociale uitsluiting, diversiteit en integratie, radicalisering van islamitische jongeren, de discussie over het levensbeschouwelijk onderwijs, de hervorming van de lerarenopleiding, de (maatschappelijke) rol van de leerkracht, de falende burgerschapseducatie, de grote schooluitval, de vermarkting van het hoger onderwijs, de keuzevrijheid die mogelijk in het gedrang komt omwille van budgettaire maar ook ideologische redenen, enz.

Onderwijs beroert de geesten én de harten van velen, wat niet verwonderlijk is want het gaat over het welzijn en de toekomst van onze kinderen en dus van onze maatschappij van vandaag en morgen. Redenen te over voor HVV om van het brede onderwijsdebat haar nieuwe jaarthema te maken.