Panoptisme en ‘horror vanitatis’

UPV
upv@vub.ac.be
Lezing

Op televisie triomfeert voyeuristisch entertainment, op straat vallen we, aan de hand van een groeiend veiligheidsdiscours, allemaal ten prooi aan de zichtbaarheid. Wat zijn de culturele vooronderstellingen achter deze panoptische (cameramaatschappelijke) en voyeuristische wending in onze cultuur sinds de laatste decennia? En hoe komen we die op het spoor via een analyse van voyeurisme, panoptisme en van onze kunst en beeldcultuur?

Op basis van de analyse die in deze lezing ten berde zal worden gebracht, wordt de mogelijkheid van een alternatieve weg onderzocht. Deze staat in het teken van lichamelijkheid: een pleidooi voor een zwakke cultuur van de kwetsbaarheid van ‘humanitas’ en met de vergankelijkheid als bindmiddel.

panotisme

• Lid UPV: 7 euro
  • Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro
  • Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: 1 euro op vertoon van studenten- of personeelskaart