• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Radicaal, radicaler en radicaalst

vrijdag, 13 november, 2015 - 09:00
U-residence, Vrije Universiteit Brussel
Gen. Jacqueslaan 271, 1050 Brussel
CRiS (Crime & Society)
02/629 3913, 02/629 2644
Studiedag

Radicaal, radicaler en radicaalst: radicalisering een criminologisch debat waard?

Het vraagstuk van de radicalisering van sommige jongeren is ook in België steeds prominenter op de politieke en de criminologische agenda komen staan. De vaststelling dat Europese (en dus ook Belgische) jongeren vertrekken naar oorlogsgebieden om te strijden aan de zijde van fundamentalistische groepen, is daarin duidelijk een belangrijke trigger.

In het Belgische veiligheidsbeleid werd dit ‘radicaliseringsvraagstuk’ onverwijld beantwoord met een beleid tegen “terrorisme, radicalisering en radicaal geweld”. Hierin worden allerlei maatregelen ontwikkeld met het oog op de monitoring en deradicalisering van betrokken personen en hun gezinnen. Bijvoorbeeld aan de hand van bijkomende registratiebevoegdheden voor politiediensten, onderwijsprogramma, interventies in gevangenissen, deradicaliseringsambtenaren in gemeenten, etc.

Radicaal gedrag is daardoor een onderdeel geworden van een criminaliseringproces. En dit kan verregaande gevolgen hebben. Het is volgens ons dan ook hoog tijd om het debat over radicalisering opnieuw aan te gaan met een open criminologische en wetenschappelijke blik. Precies daarom organiseert de onderzoeksgroep CRiS deze  studiedag.

9h15 Intro door Jenneke Christiaens (Vrije Universiteit Brussel)
9h30 – 10h30 Nele Schils (Universiteit Gent)
Marion van San (Erasmus Universiteit Rotterdam)
10h30 – 10h45 Koffiepauze
10h45 – 11h45 Maurits Berger (Universiteit Leiden)
Hans Bonte (Burgemeester van Vilvoorde)
11h45 – 12h15 Debat: Wat betekent dit nu voor lokale, nationale en internationale praktijken? (Moderator: Sofie De Kimpe)

Inschrijven

Het inschrijvingsgeld voor externen bedraagt 20 euro (in deze prijs is een congresmap en koffiepauze inbegrepen). Voor VUB-personeel is deelname gratis (met verplichte registratie). VUB-studenten Criminologie dienen zich niet in te schrijven.

Wegens werken is ingang 6 aan de Triomflaan afgesloten. Klik hier voor meer info over de campus Etterbeek en zijn bereikbaarheid. Er is parkeergelegenheid onder de U-residence (Gen. Jacqueslaan 271, 1050 Brussel). Website U-residence.