Studienamiddag wet Breyne

Universiteit Antwerpen
StudiedagWetBreyne@uantwerpen.be
Studiedag

De woningbouwwet van 9 juli 1971, de zogenaamde Wet Breyne, heeft grote implicaties voor de vele betrokkenen bij de bouw van een woning: koper, bouwpromotor, architect, aannemer, notaris, makelaar en financiële instellingen. De draagwijdte en sancties van de wet (nietigheid, aansprakelijkheid en zelfs strafsancties) worden nog vaak onderschat. Ook haar toepassingsgebied is ruimer dan veelal wordt aangenomen: zo kan de wet naast koop op plan en sleutel op de deur bijvoorbeeld ook van toepassing zijn bij belangrijke verbouwingen, bouwstudieovereenkomsten en heel wat commerciële verwervingen. Hoewel de wet weldra reeds 45 jaar bestaat, zijn er nog steeds vele onduidelijkheden en twistpunten.

Naar aanleiding van de publicatie van het Handboek Wet Breyne wordt aan de Universiteit Antwerpen, op initiatief van prof. N. Carette, een studienamiddag georganiseerd waarop heel wat praktische knelpunten worden besproken. Prof. N. Carette bespreekt wanneer de wet Breyne van toepassing is. Mr. S. Snaet gaat in op de betalingsmodaliteiten en de prijs. De problematiek van de waarborgregeling wordt grondig geanalyseerd door prof. R. Jansen. Prof. A. L. Verbeke en drs. P. Brulez behandelen de verplichtingen en het bijzondere regime van koop en aanneming, met onder meer de 10-jarige aansprakelijkheid, eigendoms- en risico-overdracht en de verhoogde aansprakelijkheid voor gebrekkige bouwwerken. Ten slotte bespreekt notaris E. Van Tricht de fiscale knelpunten van de wet Breyne, zoals vraagstukken bij ruil, doorverkoop en gesplitste verkoop.

Voorzitter: Mr. Christoph Castelein, Geassocieerd notaris te Kortrijk
12.30u. Onthaal
13.15u. Verwelkoming en inleiding door de Voorzitter
13.30u. Toepassingsgebied
Prof. dr. N. CARETTE, Universiteit Antwerpen, Advocaat te Brussel (Carette Soete Advocaten)
14.15u. Betalingsmodaliteiten en prijs
Mr. S. SNAET, Advocaat te Brussel (Cadanz Law)
15.00u. Waarborgregeling
Prof. dr. R. JANSEN, VUB, Universiteit Antwerpen, Geassocieerd notaris te Lommel
15.45u. Vragenronde
16.15u. Pauze
16.30u. Verplichtingen en bijzonder regime koop-aanneming
Prof. dr. A.L. VERBEKE, KU Leuven, Harvard, Advocaat te Brussel en Kortrijk (Greenille by Laga) & dr. P. BRULEZ, KU Leuven
17.15u. Fiscale knelpunten
Mr. E. VAN TRICHT, verkozen Voorzitter KFBN, Geassocieerd notaris te Merksem
18.00u. Vragenronde
18.30u. Einde

Inschrijvingen

Kostprijs: 190 euro (excl. btw).

In het inschrijvingsgeld zijn inbegrepen: deelname studienamiddag, koffie met gebak en het Handboek Wet Breyne ter waarde van 160 euro.

U kunt zich inschrijven door de inschrijvingsstrook vóór 4 september 2015 terug te sturen (mailen of faxen) naar Intersentia nv, Groenstraat 31, 2640 Mortsel, fax: +32 (03) 658 71 21, e-mail: studiedag@intersentia.be.

U betaalt na ontvangst van de factuur. Na ontvangst van uw inschrijving is uw inschrijving definitief en is het inschrijvingsgeld verschuldigd. Restitutie van het inschrijvingsgeld is niet mogelijk. Mits voorafgaande verwittiging kan u een vervanger sturen mocht u verhinderd zijn.

Erkenning

De erkenning voor de studienamiddag is aangevraagd bij de Orde van Vlaamse Balies (5 ptn), de Nationale Kamer van Notarissen (5 ptn), het BIV (5 ptn) en bij het Instituut Gerechtelijke Opleiding.

Zie hier.