De terugkeer van het politieke in Jordanië

donderdag, 19 maart, 2015 - 10:00
Karel Van Miert Building, zaal Van Gogh
Pleinlaan 2, 1050 Brussel
upv
upv@vub.ac.be
www.upv.vub.ac.be

jordanie

De geopolitiek ten aanzien van het Midden- Oosten, opgezet door donoren en internationale instellingen en een reeks NGO’s, wordt gekenmerkt door een agenda van “transitie” en “democratisering”. Een ideologisch gedreven praxis wordt opgezet die inzet op decentralisatie, transparantie ten aanzien van overheden en een liberaliseringsagenda op economisch vlak.

We kijken door de lens van Chantal Mouffe om te illustreren hoe deze consensuspolitiek “het politieke” vernauwt en onmogelijk maakt. De hegemonische consensus wordt echter steeds meer doorbroken tijdens protesten van onderuit. Al is er geen gedeelde contrahegemonie om de democratiseringsagenda en “transitie” te doorbreken, toch lijken actoren van onderuit elkaar te vinden in het bestrijden van deze consensus. Een diversiteit van claims komt naar boven. Maar al lijkt “het politieke” terug van weggeweest in landen als Jordanië blijft de vraag hoe differentiële claims op elkaar kunnen inhaken om werkelijke verandering te doorbreken.

• Lid UPV: 7 euro
  • Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro
  • Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: 1 euro op vertoon van studenten- of personeelskaart
  • Alumni VUB: 1 euro op vertoon van alumnipas