Tijd beleven in orale culturen

donderdag, 30 april, 2015 - 14:00
Karel Van Miert
Van Gogh
Pleinlaan 2, 1050 Etterbeek
upv
upv@vub.ac.be
www.upv.vub.ac.be
Tijd Beleven

Tijdsopvattingen kunnen verschillend zijn in orale culturen en we hebben ons in het verleden vermoedelijk te veel laten leiden door de westerse tijdsnotie en de zogenaamde tegenstelling tussen onze ‘warme’ of historische cultuur en de niet-westerse en ‘koude’ of ahistorische of ‘traditionele’ cultuur, zoals Lévi-Strauss die nadrukkelijk aanzette.

In de klassieke opvatting is het begrip ‘traditie’ sterk verbonden met noties van standvastigheid, onveranderlijkheid en ook de daaruit voorkomende rechten en plichten. In deze lezing analyseert professor Pinxten ‘traditie’ vanuit een grotere bekendheid met orale culturen.

Een Indiaanse casestudie.

• Lid UPV: 7 euro
  • Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro
  • Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: 1 euro op vertoon van studenten- of personeelskaart